110. Mis je

Lieve Kiki,

Je kaarsje brandt. Om 10 over 10, het tijdstip van jouw overlijden, heb ik het kaarsje aangestoken. Ik heb de afgelopen dagen jouw blogs, berichtjes en appjes herlezen en voel dat het gemis nog pijnlijk voelbaar is. Ik zit op dezelfde plek als vorig jaar toen ik het bericht kreeg dat je was overleden. Mijn God meis, wat was ik boos en opstandig. Ik vond het zo verdomd oneerlijk dat juist jij, mijn maatje, steun en toeverlaat, van het eerste uur hier op kanker.nl, niet verder mocht leven. Ik kon het niet snappen, wílde het ook niet snappen en verzette me met hand en tand tegen de realiteit dat je er niet meer was. Nooit meer zou zijn. Toch kwam die realiteit binnen en mijn verzet daartegen brokkelde langzaam af. De eindeloze stroom vragen droogde bij gebrek aan antwoorden langzaam op en maakte plaats voor, een eveneens eindeloze, stroom verdriet. Zelfs nu, precies een jaar later houd ik het niet droog.

Op de dag dat jij overleed stond mijn leven en wereld stil en ik weet niet meer precies wanneer de wereld weer ging draaien, wanneer mijn leven weer 'gewoon' verder ging en er momenten kwamen dat ik even niet aan je dacht. Die momenten werden langer en zo kon het gebeuren dat ik zomaar een paar dagen niet aan je dacht. Toch was je nooit echt ver weg, je bleef altijd sluimerend op de achtergrond aanwezig. Tot deze week. 

Het zal vast toeval zijn dat ik uitgerekend in deze week dagelijks werd geconfronteerd met de aanwezigheid van Zonnebloemen. Onze directiesecretaresse had het nodig gevonden om op diverse plaatsen in het kantoor grote vazen met zonnebloemen neer te zetten. Elke keer als ik er een blik op wierp kwam jij tot leven en daarmee ook het pijnlijke gemis.Ik noemde je Zonnebloem in mijn boek. Ik vond die naam zo passend bij jou. Net als een Zonnebloem keerde jij jouw gezicht naar de zon. Na elke nieuwe tegenslag, na ieder slecht bericht, richtte jij je op en keerde jij jouw gezicht opnieuw naar de zon. In jouw grote 'bloemenhart' was plaats voor velen en aan even zovelen heb jij ontelbare zaadjes nagelaten. Ik zou er met gemak een plantage mee kunnen vullen. Je voelde je vereerd dat je in mijn boek verder mocht leven, maar drong er wel op aan dat ik jouw rol bescheiden zou houden. Ik heb geen idee of ik daar in geslaagd ben. Je hebt het niet meer kunnen lezen. Helaas.

Ik wil graag geloven dat je verder leeft. Dat je op een plek bent waar je gelukkig bent. Ik kan niet bevatten dat je dood bent. In mijn hart en gedachten ben je immers nog springlevend aanwezig. Hoor ik je 'toi,toi,toi, aan de vooravond van de cystoscopie en je 'superbe, geniet ervan' bij een goede uitslag. Als ik pieker over toekomstige zaken, klinkt het steevast in mijn oor 'leef nu, geniet nu, zorgen veranderen niets aan later'. Zo kan ik nog eindeloos veel dingen noemen waarin jij verder leeft en desondanks mis ik je.

Ik had vandaag jouw graf willen bezoeken,  je een bos Zonnenbloemen willen brengen, maar Frankrijk ligt nu eenmaal niet naast de deur en ik heb toch het vreemde gevoel dat jij daar niet meer bent. Je leeft immers hier in mijn hart, in mijn gedachten en in de harten van de velen voor wie jij zo dierbaar was. Ik heb geen idee of je dit berichtje kan lezen, geen idee of daar internet is, maar ik wilde dit berichtje versturen naar kanker nl, de plek waar ik jou heb leren kennen. Ik kwam vandaag deze foto tegen op Facebook en denkend aan de herinneringsboom die voor jou op Champeaux is geplant, vond ik dit een passende afbeelding op deze intrieste, zeer speciale dag.

Dag lieverd, tot ooit en tot die tijd mis ik je!

10 reacties

Verdrietig en mooi Rita. Dankjewel dat je deelt hoe jij ermee dealt. Sterkte met je gemis.

Laatst bewerkt: 13/09/2019 - 22:34

Lieve Rita,

Mooi bijzonder mens, wat triest dat ook jij hier een bijzonder iemand hebt verloren. Maar zoals je ook schrijft vergeten zal je haar nooit. Ik ben vandaag de foto tegen gekomen. De foto die haar lief heeft geplaatst. Wat een reacties, Wat was ze geliefd.

In Frankrijk heb je velden vol met zonnebloemen. Mooi als ze in bloei staan. Op dit moment is hun bloeitijd geweest en laten ze 1 voor 1 hun kop hangen. Hoe confronterend moet dit zijn op dit moment.

In je gedachten en herinneringen leeft ze voort. Vergeten zul je haar nooit. Koester de momenten die je samen hebt gehad.

Liefs Alice❤

Laatst bewerkt: 14/09/2019 - 08:51

Dank je Lieve Alice, Ja, ze was bijzonder geliefd. Ze was een mooie vrouw van buiten en van binnen en ik ben ondanks het gemis ontzettend dankbaar dat ik haar heb gekend. Zonder haar was ik zeker niet op kanker.nl gebleven.😗

Laatst bewerkt: 14/09/2019 - 09:28

Lieve Rita,

Wat beschrijf je de vriendschap met Kiki en haar enorme gemis gevoelig en ontroerend... Het raakt me zo, omdat ik het gemis en de pijn herken. Ook ik heb  in mijn leven afscheid moeten nemen van dierbare mensen, van vrienden. En weet je, het klinkt raar, maar ik zou niet eens zonder de pijn en het gemis wíllen. Die gevoelens hóren bij mij, net zoals deze mensen ooit deel uitmaakten van mijn leven en bij mij 'hoorden'. Deze gevoelens zitten in mijn rugzakje (nou ja... rugzak) en blijven daar lekker zitten. Ik koester de herinneringen aan de mensen van wie ik afscheid moest nemen, wil ze nooit en te nimmer vergeten. Bram Vermeulen eindigt in het prachtige 'Testament': "[... dood ben ik pas als jij me bent vergeten." Koester de herinneringen aan je lieve, speciale en bijzondere vriendin, Rita. Veel sterkte gewenst!!

Carolina X 

Laatst bewerkt: 14/09/2019 - 11:54

Weet je Carolina, zo voel ik het ook! Gisteren overheerste verdriet en gemis. Vandaag voel  ik dankbaarheid omdat ze een groot deel van mijn heftige kankerperiode zoveel lichter, zoveel draagbaarder voor me heeft gemaakt. Het contact, het meeleven met elkaar was intens. Zeker in die laatste fase van haar leven toen ze vocht met alles wat ze in haar had om in leven te kunnen blijven, was het zeer pijnlijk en uiterst confronterend, maar toch...Ik had dit contact voor geen goud willen missen, ze heeft zonder het te weten meegebouwd aan de persoon die ik geworden ben! 😗

Laatst bewerkt: 14/09/2019 - 12:30

Heb veel aan je gedacht lieve karin, onze gesprekken onze geheimpjes zal je niet vergeten

Pie

Laatst bewerkt: 14/09/2019 - 12:40

Ach Lieve Pie, hoe zwaar en ontzettend moeilijk moet het ook voor jou zijn. Natuurlijk zal je haar nooit vergeten, ze zit in jouw hart, ze is een deel van jouw leven geworden! Dank voor de foto van haar graf! Heel veel sterkte lieverd😗

Laatst bewerkt: 14/09/2019 - 12:47

Als ik pieker over toekomstige zaken, klinkt het steevast in mijn oor 'leef nu, geniet nu, zorgen veranderen niets aan later'.

postuum heeft Kiki mij/ons wat nagelaten.

oh wat een goede raad is dit momenteel voor mij.

Bedankt lieve Rita, dat je dit gepost hebt.

❤️😘

Laatst bewerkt: 14/09/2019 - 16:42