Go where you feel most alive

De ferry vaart richting Denemarken en ik zit achter op het dek. De zon schijnt op mijn gezicht en de rotsen aan de Noorse kust worden steeds kleiner, ze  vervagen als ik naar de horizon kijk. Iets meer dan drie weken terug vaarden we de andere kant op. Op weg naar nieuwe avonturen, het outdoorleven en veel quality time samen. 

Met prachtige herinneringen gaan we weer naar huis. Altijd een beetje dubbel, misschien dat je het wel herkent. Zo lang mogelijk vast willen houden aan het vakantiegevoel in een andere omgeving en me elke keer ook wel weer afvragend wanneer ik hier weer terug zal komen. Aan de andere kant weet ik dat het ook altijd wel weer fijn is om thuis te komen in ons huis, een fijne vertrouwde omgeving met het gemak van een eigen badkamer, een fijne tuin en natuurlijk de mogelijkheid om vrienden en familie uit te nodigen en gezellig verhalen met elkaar te delen. 

Ik geniet in Noorwegen altijd intens van het eenvoudige buitenleven op de camping en de activiteiten die we ondernemen in de natuur, maar als we thuiskomen waardeer ik ook wel weer de gemakken van thuis. Als ik mocht kiezen tussen wonen in Nederland of wonen in Noorwegen, dan hoefde ik daar denk ik toch niet heel lang over na te denken. Natuurlijk heeft het leven in Noorwegen niet alleen maar voordelen en is het ook anders om op vakantie ergens te zijn of om er daadwerkelijk te wonen. Ook deze vakantie hebben Bas en ik daar meerdere malen over gesproken. Ik denk dan vaak: “als ik nou toch gewoon eens niet ongeneeslijk ziek was geworden…… “. Toch switch ik dan maar weer snel terug naar de realiteit. Het is nou eenmaal zo. Aan de diagnose verander ik nou eenmaal niets meer. Ik stop mijn energie dus zo min mogelijk in de dingen die ik niet meer kan, maar probeer te blijven denken in mogelijkheden. Het is fijn om met Bas over dit soort dingen te praten en ideeën te delen. Of die dingen dan daadwerkelijk in die vorm wel of niet gaan gebeuren is op dat moment dan niet altijd zo van belang, ook wij kunnen immers niet in de toekomst kijken. Bij bepaalde onrealistische dromen benoemen we vooral hoe “kut” het is dat dat niet zal gaan gebeuren. We spreken daarbij wel dan vaak nog even een wens uit als: “wat zou het gaaf zijn als we……..” . Ik probeer toch niet te veel dingen uit te sluiten, maar dromen van dingen waarvan ik weet dat ze toch echt niet gaan gebeuren voelt ook niet goed. Ik vind het een fijn idee dat ik deelgenoot mag zijn van Bas zijn toekomstdromen. En of we dan op dat moment wel of niet met z’n tweetjes zullen zijn, dat maakt tijdens de gesprekken eigenlijk niet zoveel uit, beide scenario’s mogen genoemd worden, zonder dat daar altijd meteen een vervelend gevoel bij komt kijken.

In de afgelopen weken hebben we bijna 4000km door Noorwegen gereisd. We zijn zelfs voorbij de poolcirkel gegaan en hoewel dat natuurlijk maar een lijntje op de kaart is, is het toch een grappig idee. De bergwandelingen die we hebben gemaakt waren erg pittig, maar hebben me ook weer een flinke dosis zelfvertrouwen gegeven. Ik heb gemerkt dat als we starten aan een hike het soms handig is als ik nog niet alle details van de wandeling weet. Aan de ene kant kun je zeggen dat je je dan er op kunt voorbereiden, maar als ik van te voren al het aantal kilometers en het aantal hoogtemeters weet, dan ben ik daar veel meer mee bezig als dat ik aan het genieten ben van de bergen om mij heen. Bepaalde stukken op de wandelingen gaan echt niet vanzelf hoor, dan is het echt zwoegen en peentjes zweten. Maar ik ervaar vaak dat de voldoening soms zoveel malen groter is als je ergens je best voor hebt moeten doen. En niet alleen ik, ook Bas merkt tijdens het afdalen dat het allemaal niet zo makkelijk en vlotjes meer gaat zoals in de beginjaren dat we samen dit soort wandelingen maakten. Het laatste uur tijdens het afdalen is het gewoon knop om en de ene voet voor de andere blijven zetten. Uiteindelijk kom ik dan altijd weer beneden en ben ik ontzettend trots op datgene dat we die dag weer hebben gedaan. 

Tijdens het wandelen in de vakantie heb ik gelukkig niet al te veel last gehad van de hielspoor waar ik in mijn vorige blog over vertelde, maar meer van de neuropathie in mijn tenen. Het geeft tijdens het lopen een wat brandend/ stekend gevoel. Je kunt het een beetje vergelijken met het gevoel dat je krijgt als je gaat lopen met een voet die slaapt. Meestal trekt het na een aantal minuten gelukkig wel weer weg. De laatste maanden wordt ik er ‘s nachts ook wel eens wakker van. Thuis hang ik dan mijn voet meestal even langs mijn bed en masseer die tenen, maar je kunt je vast wel voorstellen dat als je in een mummie- slaapzak ligt, je dat niet 1,2,3  voor elkaar hebt. Het kost wat meer tijd om mezelf daar uit te wurmen. Gelukkig komt zo’n warme slaapzak op andere momenten met dat Noorse weer dan wel heel erg van pas. Al was 3 graden tijdens het wildkamperen met de hangmatten toch aan de frisse kant moet ik toegeven. Maar ook dat avontuur had ik niet willen missen. We reden op een weg door de bossen en waren eigenlijk op weg naar een camping, toen we  langs een prachtig meer reden en Bas voorstelde om  een zijweggetje in te slaan en te kijken of we daar een plekje aan het meer zouden kunnen vinden  waar we konden wildkamperen. We vonden een inham, parkeerden onze auto, installeerden onze hangmatten tussen de bomen, koelden af in het koude water, en maakten een kampvuur waarop Bas onze stukken vlees grilde. Met een lekker muziekje aan genoten we van deze bijzondere avond en doken moe onze hangmat in. Toch jammer dat dit soort dingen in Nederland niet kunnen en mogen. Ja, als je een grote achtertuin hebt misschien, maar dat geeft toch een ander gevoel als midden in de natuur. Ik probeer maar te denken, het is weer iets om naar uit te kunnen kijken voor volgend jaar. 

De laatste paar dagen van onze vakantie brachten we door in Oslo. Op de planning stond onder andere het bezoek aan het Øyafestival. Die kaartjes had ik immers in maart van Bas voor mijn verjaardag gekregen en nu was het eindelijk zover. De sfeer was echt top, mede dankzij het prachtige zonnige weer. Er waren aantal grote podia waarop de veelal Scandinavische artiesten optraden, veel tentjes met heerlijk eten, zitjes om te kunnen relaxen en zelfs een hoek met allemaal spelletjes. Tegen de avond waren de twee optredens waar wij speciaal voor gekomen waren. Bij het eerste nummer van First Aid Kit merkte ik dat er een brok in mijn keel ontstond en tranen in mijn ogen. “Waar kwam dit ineens vandaan”, vroeg ik mij af? Ik denk dat het vooral een moment van intens geluk was wat het teweeg bracht. Het was een moment waar ik lang naar uitgekeken had en voelde me enorm dankbaar dat we daar mochten zijn.  Ook bij de eerste klanken van Aurora was ik weer geraakt. Haar stem galmde door het park. Ik was enorm onder de indruk van haar bereik, het geluid was prachtig. De combinatie van zang, dans, licht, het was een complete show. Het was grappig om te merken dat bepaalde liedjes door de Noorse bezoekers volop werden meegezongen, die bleken dus daar populair te zijn, terwijl in Nederland nog maar zo weinig mensen van haar hebben gehoord. Bas en ik waren het er in ieder geval  er over eens. Dit was misschien toch wel het beste concert dat we ooit hadden gehoord. Bij het naar huis gaan was daar nu niet de gedachte: “wanneer zie ik haar weer eens optreden?”. We mogen immers  over een paar weken, dankzij de stichting No Guts No Glory nogmaals van een concert van Aurora gaan genieten, deze keer in Amsterdam. En niet alleen dat. De komende weken staan er een hoop toffe dingen op de agenda om naar uit te kunnen kijken. Woensdagavond al het vanwege COVID uitgesteld concert van de Deense zangeres Agnes Obel. Een paar jaar terug waren wij al onder de indruk van een concert dat wij van haar bezochten in Dusseldorf en nu kunnen we dus eindelijk wat dichter bij huis ook van haar mooie liedjes gaan genieten. 

Dan vrijdag weer een bezoek aan het Radboud voor mijn volgende kuur. Iets waar ik niet echt naar uitkijk. Maar in mijn achterhoofd zit dat ik de week erop, als alle goed gaat, weer op reis mag en deze keer naar Zuid-Afrika. Ik mag met mijn vriendin Kim, die als stewardess bij KLM werkt, 5 dagen mee op reis naar Johannesburg. Zo enorm leuk, lief en bijzonder dat we dit met z’n tweetjes gaan ondernemen. We zullen twee dagen door gaan brengen in een lodge en we hopen natuurlijk tijdens een van de safari’s the big five te mogen gaan spotten. Het wordt vast een prachtig, leuk en soms een tikkeltje spannend avontuur.

Ik zou nog heel veel meer kunnen vertellen over de afgelopen weken, maar de foto’s zeggen soms misschien al meer dan genoeg. Ik hoop door die met jullie te delen, jullie op deze manier toch een beetje mee te kunnen nemen in het fijne gevoel dat ik mocht beleven op die momenten. Wat ik in ieder geval meeneem van de afgelopen weken is dat het soms heel verrassende en leuke  dingen op kan leveren wanneer je niet alles van te voren al plant  en er meer ruimte is om op dat moment  te beslissen of je nu links of rechts gaat. Ook merk ik dat wanneer je je nog meer openstelt voor anderen en het contact zoekt door middel van een praatje met onbekende mensen die op je pad komen, je hele interessante gesprekken kunt hebben. Het is leuk om te horen wat anderen bezighoudt en wat hun drijfveren zijn. Vroeger was ik hierin denk ik nog wat terughoudend, in mijn jongere jaren misschien zelfs een beetje verlegen, maar ik krijg nu vaak het idee dat de meeste mensen het eigenlijk wel fijn vinden als de ander het initiatief neemt en het eigenlijk ook wel leuk vinden om een praatje te maken. Wat dat betreft lijkt Bas in dit opzicht enorm op mijn vader. Waar we ook komen, Bas voert echt met iedereen wel even een praatje. Hartstikke leuk om te horen en te zien. Nee ik denk niet dat ik ooit net zo’n kletskous zal worden als zij, maar als ik kijk naar de lengte van mijn blogs van het laatste jaar, dan kom ik misschien toch wel steeds dichter bij hen in de buurt. 😁

Ik wens iedereen nog een hele fijne week en tot de volgende keer!

Liefs Bianca

23 reacties

Wat een prachtige foto's en wat heerlijk dat jullie alledrie zo hebben genoten.

Laatst bewerkt: 17/08/2022 - 18:26
19 augustus 2022 om 16.00

Hoi Timo,

Het is erg fijn dat Bas en ik zo nog enorm mogen genieten van een hoop fijne dingen op dit soort reizen. Hopelijk volgen er nog een heleboel. Al realiseren we ons ook elke keer dat we dit in ieder geval weer mooi in the pocket hebben.

Jij ook alweer plannen gemaakt voor een nieuw kampeeravontuur? Of zit dat er nu even niet in? Ik hoor weleens dat winterkamperen ook heel leuk moet zijn😁.

Liefs Bianca

Laatst bewerkt: 19/08/2022 - 16:00

Wouw Bianca. Wat heb je mij mee laten genieten met jouw prachtig verhaal over jouw belevenissen in Noorwegen. Daar wil ik ook nog eens heel graag naar toe. Prachtige foto's heb je gemaakt. De liefde die Bas voor jou voelt en andersom spat ervan af. Overweldigend hoe prachtig de natuur is in Noorwegen.

En nu ook nog het heerlijke vooruitzicht om samen met je vriendin naar Zuid-Afrika te gaan. Het is je zo gegund lieverd. Daar krijgen we ook weer een reisverslag van toch?

Liefs Dasje.XXX

Laatst bewerkt: 17/08/2022 - 23:16
19 augustus 2022 om 16.03

Hoi Anja,

Zeker weten dat ook daar weer een nieuw blog aan gewijd gaat worden. Op de terugvlucht vast wat tijd om weer lekker te schrijven 😉. Ik geniet altijd even extra na als ik die fijne momentjes die ik beleef heb dan beschrijf.

Lief Bianca

Laatst bewerkt: 19/08/2022 - 16:03

Wij zijn 3 jaar aan stuk naar Noorwegen geweest . Elke keer 6 weken rondgezworven met de camper . 
Is wat natuur en rust betreft met kop en schouders nog altijd het mooiste land in Europa . Gewoon eindeloos . 

Laatst bewerkt: 18/08/2022 - 00:46
19 augustus 2022 om 16.06

Hoi Willy,

Ik hoor wel dat jij precies begrijpt wat ik bedoel. Zit het er voor jou nog een keertje in om daar van te gaan genieten? Al is het wel elke keer een hele onderneming om er te komen. Natuurlijk is er nu wel de nieuwe verbinding van de Eemshaven naar Kristiansand. Niet goedkoop, maar wel gemakkelijk. Je stapt op de boot en bent de volgende ochtend in Noorwegen.

Liefs Bianca

Laatst bewerkt: 19/08/2022 - 16:06

Hi Bianca
3 x is genoeg geweest .
In totaal hebben we daar meer dan 40.000 km rondgereden . 
Maar toen waren we wel 10 jaar jonger , en van een prostaat of PSA had ik nog nooit gehoord . 
Nu , fysisch gaat het nog wel hoor . Alleen , ja , je leeft in onzekerheid  . Echt iets plannen voor de toekomst zit er niet meer in . 
Hopelijk kunnen we nog een jaar of twee nog wat rondtoeren .  En dan zal ik wel versleten zijn , denk ik . En ben ik het niet , dan is het dat is het dat campertje wel . 
En nu blijven we dus dichter bij huis . Frankrijk , misschien nog Spanje , we zien wel .
Hebben in juni een maandje rondgetoerd in Duitsland , en hopelijk binnen een maand zijn we eens weg voor een week of 4 . Wanneer en naar waar hangt een beetje af van de heren dokters .  
Mijn vakantieblogs al eens gelezen ? 

gr ,Willy
 

Laatst bewerkt: 19/08/2022 - 16:24

Wat een fantastische ervaring! Jullie zien er gezond en gelukkig uit. Hoe is t toch mogelijk dat je zo ziek bent?! En dan nog iets: die Finn boft ongelofelijk met zijn baasjes. 
Ik krijg zo’n zin om ook een keer naar Noorwegen te gaan…

Laatst bewerkt: 18/08/2022 - 07:59
19 augustus 2022 om 16.12

Ik moet bekennen dat ik dat soms ook nog wel eens heb hoor. Aan de buitenkant is niet te zien dat ook ik gewoon echt  ernstig ziek ben. En ook aan de dingen die ik nog doen en kan is het niet altijd af te zien. Gelukkig maar denk ik dan maar. Beter zo, als andersom😉.

En wat betreft jouw laatste opmerking. DOEN zou ik zeggen. Het is echt een prachtig land, waar je ook gaat. Probeer eens een goede rede te bedenken om het niet te doen. Als die er niet is, dan zou ik zeggen: GAAN😉😃, je zult niet teleurgesteld worden.

Liefs Bianca

Laatst bewerkt: 19/08/2022 - 16:12

Wauwww wat een prachtige foto's van een prachtige reis. Heerlijk om zo met jullie mee te genieten. Zo knap van je. Al zal de gedachte dat dit niet mag ophouden enorm pijn doen. Binnenkort nog met een vriendin een prachtige reis. Super. Lekker genieten lieve Bianca. Doe je super goed! Succes met alles en carpe diem!

 

Liefs Carla

Laatst bewerkt: 18/08/2022 - 08:04
19 augustus 2022 om 16.15

Lieve Carla,

Dankjewel voor je lieve woorden. Aan het ophouden probeer ik maar niet al te vaak te veel te denken. Ik leef zo veel mogelijk in het nu. En ik denk gelukkig heel vaak, nu is het goed. Ik wens jou heel veel sterkte en voor nu hopelijk een rustig en fijn weekend met jouw familie toe. Vast weer even extra Quality time met jouw kleinkinderen🥰.

Liefs Bianca

Laatst bewerkt: 19/08/2022 - 16:15
19 augustus 2022 om 16.19

Dankjewel Nicole voor je reactie. Fijn om weer iets van je te horen. Hoe gaat het nu met je? Het is weer even een tijdje geleden dat we hier iets van je hebben mogen lezen in een blog. Of ik moet het gemist hebben☺️. Hopelijk gaat het naar omstandigheden oké met je.

Liefs Bianca

Laatst bewerkt: 19/08/2022 - 16:19

Wow! Wat heb jij een gave vakantie gehad! En wat fijn dat je al die dingen nog kunt! Maar vooral ook gewoon doet!

Ik droom er wel eens van om aan zee te gaan wonen. Eigenlijk zou ik het allerliefst in Zwitserland gaan wonen, ergens op een berg maar Zwitserland kom je zonder goede baan en goede perspectieven niet binnen, maar aan zee is een goede tweede. 

Nadat ik in maart gevallen was en een complexe bovenarmbreuk opliep, dacht ik: ik moet niet zoveel meer willen. Dat was al eens eerder gezegd door meerdere artsen. Zij waren van mening dat ik het mentaal zo zwaar had omdat ik teveel wilde. Ik vond zelf dat dit reuze meeviel. De dingen die ik wilde (weer kunnen wandelen, werken etc) waren niet bepaald extreem. Maar goed, zij zijn de deskundigen (dacht ik toen nog).

In het begin werkte het wel. Maar ik merk dat het ook het ook heel veel levensvreugde weghaalt. 

Wat fijn dat je dit allemaal zo kunt delen met Bas. Mijn man vindt het al heel snel: gedoe!

En misschien is het dat ook wel, maar die geluksmomenten... die zijn zo ongelooflijk veel waard!

Liefs, Bianca

 

Laatst bewerkt: 18/08/2022 - 10:44
19 augustus 2022 om 16.25

Hoi Bianca,

Ik probeer tegenwoordig als dingen aan mijn neus voorbij komen maar te bedenken: “ heb ik een hele goede rede om iets niet te doen?”. Als die er niet is, dan doe ik het gewoon. Ik begrijp wel wat je schrijft over dat te veel willen hoor. Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar ook wel eens tegenaan loop hoor. Dan wordt ik ook door mijn lichaam wel teruggefloten. Misschien toch iets met we willen meestal net datgene dat net niet kan, buiten ons bereik ligt.

Aan zee wonen lijkt me een pracht alternatief als ik je verhaal zo lees. Wie weet…. Dromen van dat soort wensen kan nooit kwaad toch. Al is het misschien in een net iets andere vorm, sta caravan aan zee of zo?🙂

Liefs Bianca

Laatst bewerkt: 19/08/2022 - 16:25

Wow, Bianca! Prachtige foto's, wat een belevenissen! En dan nog een paar dagen Afrika in het vooruitzicht, nog meer 'wow'! En tussendoor even naar het Radboud, de harde werkelijkheid. Kon je maar één dag niet-ziek zijn, één dag niet opstaan met die wetenschap..

Heel veel plezier volgende week, snel weer terug naar fijnere gevoelens en mooie belevenissen! Liefs en sterkte XXX

Laatst bewerkt: 18/08/2022 - 18:07
19 augustus 2022 om 16.28

Dankjewel Frie! Net terug uit Nijmegen en wat je zegt ja, de harde werkelijkheid. Wat een schakelen is dat dan toch. Maar het zit er weer in en ik kan er weer vier weken tegenaan.

Ik heb in mijn vakantie niet veel hier op kanker.nl gezeten, volgens mij moet ik nog aardig wat bijlezen om weer wat op de hoogte te zijn. Ook over hoe het met jou gaat. Dit weekend maar eens even rustig de tijd voor nemen.

O ja, ik wacht nog steeds op je nieuwe adres Frie☺️.

Liefs Bianca

Laatst bewerkt: 19/08/2022 - 16:28

Ach ja, Noorwegen is en blijft een mooi land. Zelf houd ik van de periode van de middennachtzon. Ik heb dat altijd een bijzonder iets gevonden. Zeker als je iemand om 2 uur 'snachts zijn huis ziet schilderen.

Wij zijn ooit met de auto naar de Nordkap gereden Amsterdam-Honnigveg en weer terug. Via Zweden, Finland en dan de noordelijke route naar Noorwegen. Terug via de Noorse kust naar Oslo an dan de ferry. Fantastische tocht, meer dan een maand onderweg geweest, want haast hadden we niet.

Ik ben blij voor je dat je genoten hebt. De problemen met ziekte thuis heb kunnen  laten. Sterkte.... H

Laatst bewerkt: 18/08/2022 - 20:04
19 augustus 2022 om 16.33

Hoi Henri, Wat een afstand hebben jullie dan in die vakantie afgelegd zeg en ik dacht nog wel dat wij al veel hadden gereden 😉. Je hebt wel prachtige dingen gezien hoor ik wel. Kijk je nog wel eens naar die foto’s?

Het was heerlijk om zo een aantal weken weer even heerlijk volop te kunnen leven en de ziekte achter me te laten. Lekker in zo’n andere flow. Goed weekend voor jou voor nu!

Liefs Bianca

Laatst bewerkt: 19/08/2022 - 16:33

Als ik me het goed herinner, was de totale afstand, die we hebben gereden iets onder de 10.000km. Ik had die reis laten plannen door een reisagent, die gespecialiseerd was in autoreizen. Iedere dag een hotel in een nieuwe plaats, Met de mogelijkheid tot diner.

Bezienswaardigheden kom je op die manier vanzelf tegen. En, hopen interessante mensen en belevenissen. Ik neem altijd de tijd als ik toeristisch reis, Een bucket list heb ik niet; ik zie wel wat op mijn pad komt.

Sterkte..... H

PS: En.. groet Finn van me .. H

Laatst bewerkt: 20/08/2022 - 08:29

Beste Bianca,

Wat heerlijk om  te lezen; zo mooi beschreven hoe jij en Bas écht leven! Dank dat je me uitgenodigd hebt voor je blog. Ik ga het met veel plezier blijven volgen.

Groet Janneke Walraven

Laatst bewerkt: 19/08/2022 - 11:21
19 augustus 2022 om 16.35

Hoi Janneke,

Wat een enorm leuke verrassing om hier zo’n lieve reactie van jou te lezen! Dankjewel daarvoor. Mede dankzij de mensen en alle goede hulp om ons heen, waaronder zeker ook die van jou, krijgen we nu de mogelijkheid om dit soort dingen te doen en er van te kunnen genieten. Hopelijk nog een hele tijd🍀.

Liefs Bianca

Laatst bewerkt: 19/08/2022 - 16:35

Lieve Bianca 

Wat neem jij ons weer mee op een prachtige reis ik geniet ervan en het lijkt gewoon of ik er ook even aan mag proeven ,en wat zijn jullie perfect op elkaar ingespeeld en idd deze neemt alvast niemand jullie nog af ik verheug me alweer op het volgende verslag met je vriendin ,ik vind het wel naar voor je dat je voeten zo van neuropathie te lijden hebben maar je laat je er niet door tegen houden ,hihi nee dat gaat niet in een slaapzak je voet buitenboord hangen ,heerlijke fotos ook erbij die landen zijn zo mooi met adembenemende natuur ik word er stil van ,

ja toch ook fijn om weer even thuis met familie te zijn en vrienden en dank je voor een bijzonder blog 

liefs hes xxx

Laatst bewerkt: 27/08/2022 - 16:28