second opinion. Geen garantie maar stoppen met immunotherapie voelt nu 100% goed.

Afgelopen april legde mijn oncoloog tijdens de controle-afspraak uitgebreider toe, wat in januari tijdens het MDO besproken was. Hier heb ik toen ook over geschreven. Dus dat als de PET-CT in juli goed is ik ga stoppen met de immunotherapie omdat mijn oncoloog denkt dat de ziekte bij mij weg is.

Een gesprek die je iedereen gunt. Wat bij mij heel goed voelde tot een paar weken terug. Kreeg toch naar aanleiding van dat gesprek steeds meer aanvullende vragen die ik graag aan een andere arts wilde stellen. Een second opinion dus. En dat was vandaag.

Doel van dit gesprek was voor mij: dat ik hoopte dat door dit gesprek, ik nog meer het vertrouwen zou krijgen dat stoppen met immunotherapie een goed advies is. Afgelopen 6 jaar heb ik maar 2x gehad dat ik spanning voelde bij klachten. En toen dacht: het zal toch niet. Vooral dat. Dat ik mij niet gelijk zorgen ga maken als ik ergens pijn heb, wil ik graag  in de toekomst ook zo houden.

Ik heb vandaag een second opinion in Maastricht UMC gehad.

De inzichten wat betreft de duur van het voortzetten van de trastuzumab en pertuzumab, nadat iemand met uitzaaiingen een volledig respons heeft gekregen door beeldvorming dan wel door operatie zijn niet veel veranderd ten opzicht van 2017 en 2018. Beide keren heb ik toen ook een second opinion gehad. Er is nog steeds een groot gebrek aan wetenschappelijke data waarin gekeken is naar wat de beste prognose geeft. Of in zo'n geval doorgaan met immunotherapie beter is dan ermee stoppen omdat de ziekte niet meer aantoonbaar is?? Of er wetenschappelijke data  gaat komen is nog de vraag. Maar het is wel heel hard nodig. In het hele land wordt namelijk bijna dagelijks geworsteld met deze vraag.

Bij uitgezaaide Her2-positieve borstkanker zijn er 2 verschillende situaties te onderscheiden. Je hebt een groep vrouwen die uitgebreide uitzaaiingen hebben en die dezelfde chemo en immunotherapie hebben gehad als ik  en die daarna geen ziekteactiviteit meer hebben op de scans. De ziekte is als het ware gestabiliseerd. Dat zijn vrouwen die geen lokale therapie hebben gehad, zoals een operatie en bestralingen. En je hebt een groep vrouwen net als ik waarbij heel beperkte uitzaaiingen zijn waarbij je bovenop de chemo en immunotherapie, ook de plek waar het begonnen is gaat behandelen, als ook de plaats van de uitzaaiing. In mijn geval de borstoperatie en de hoge bestralingen onder op mijn rug.

In de eerste situatie, dus bij uitgebreide uitzaaiingen waarbij je alles rustig hebt gekregen maar geen lokale therapie hebt gegeven, daarbij weten we uit de gegevens die verzameld zijn, dat als gestopt gaat worden met de dubbele immunotherapie, bij ongeveer 1/3 van die vrouwen  toch weer een ziekteactiviteit komt in de loop ergens van een aantal jaren. En dat bij ongeveer de helft van deze 1/3 groep vrouwen de ziekte weer rustig werd als er dan weer gestart gaat worden met de dubbele immunotherapie. En dat het bij de rest van deze groep vrouwen de ziekte voor altijd wegbleef. Dus dat is een groep vrouwen met uitgebreide uitzaaiingen die je eigenlijk dankzij chemo en dubbele immunotherapie toch genezen hebt.

Twee situaties. Borstkanker met alleen maar een lokale uitzaaiing naar de lymfe in de oksel.. En borstkanker met uitgebreide uitzaaiingen. Mijn situatie wordt  gezien als lokale borstkanker. Vroeger was het zo, dat je bij uitzaaiingen naar het lichaam niet meer kon genezen. Maar inmiddels is bekend dat als je Her-2 positieve borstkanker hebt, en maar op 1, 2 of 3 plekken in het lichaam uitzaaiingen hebt, men  in opzet voor genezing kan gaan. En dat je dit bijna hetzelfde kan zien als dat iemand Her2-positieve borstkanker heeft met alleen uitzaaiing naar de oksel. En dat dit dus ook wordt gezien als een vroeg stadium borstkanker.

Het feit dat er bij mij door de patholoog na de borstamputatie geen kankercellen meer gevonden zijn onder de microscoop is heel, héél positief.  Vooral bij Her2-positieve borstkanker is dit een hele belangrijke voorspeller voor de toekomst. Hoe minder kankercellen gevonden wordt in het weggenomen weefsel, hoe groter de kans is dat de ziekte voor altijd weg blijft. Inmiddels is namelijk bekend bij de Her2-positieve borstkanker dat als de conclusie volledige tumorregressie is, dit over het algemeen ook geldt voor alle andere plekken in het lichaam. Als het in de borst helemaal weg is, wordt verwacht dat ook de plaatsen waar eventueel een uitzaaiing heeft gezeten ook schoon is van kankercellen.

Als je het op deze manier benaderd, zou men dus na 1 jaar dubbele immunotherapie in principe helemaal klaar zijn met de behandeling. En zou je dus mogen stoppen. Gezien de uitzonderlijke situatie zou je daar nog over kunnen discussiëren en  ga je 2 jaar door. Heel misschien 3 jaar. Maar voor nog langer doorgaan heb je eigenlijk geen argumenten. Garanties, getallen of statistieken zijn er helaas niet te geven.

Wat je verwacht bij nog wel aanwezige microscopische uitzaaiingen bij Her2-positieve borstkanker, dat die altijd binnen 2 of 3 jaar de kop weer op steken. Deze kan je niet slapend houden door het jaren blijven geven van dubbele immunotherapie. Daar de ziekte bij mij na 6 jaar nog niet is teruggekeerd, betekent dit dat de ziekte echt verwijderd is uit mijn lichaam. 

Puur alleen hormonale borstkanker is eigenlijk een heel andere borstkanker dan Her2-positieve borstkanker. Dat gedraagt zich anders. Reageert anders op de behandeling. Kan zich veel langer slapende houden zonder ziekteactiviteit na de behandeling. Soms zelfs na 10 of 15 jaar nog de kop op steken. Hormonale borstkanker is daarom wezenlijk een ander soort borstkanker dan Her2-positieve borstkanker.  En hoor je ook nog wel eens dat de ziekte weer actief wordt, nadat iemand al een aantal jaren heeft mogen stoppen met de hormoontherapie.

Het is nu ongeveer 7 jaar dat ook pertuzumab ingezet kan worden als behandeling. Alleen trastuzumab wordt al ongeveer 20 jaar ingezet als behandeling. De ervaring met beide middelen is dus nog niet heel erg lang. Heel grof weg denkt deze arts dat we met ongeveer 100 vrouwen zijn die volledige respons hebben gekregen door de behandeling. Dus vrouwen die net als ik 1 of 2 uitzaaiingen op afstand hadden en in opzet curatief behandeld zijn of wel uitgebreide uitzaaiingen hadden maar ook volledige respons hebben gekregen door de behandeling. Het liefst wil je als arts de patiënt adviseren met behulp van getallen en met harde feiten over hoelang je in die gevallen door moet gaan met de behandeling. Maar die zijn er (nog) niet in de situatie zoals bij mij. In oncologie Nederland wordt er wel heel vaak over gesproken. En gaat een studie middels loting of  een registratiestudie vanuit het AVL komen waarbij vrouwen met uitgebreide uitzaaiingen gevolgd gaan worden. Met natuurlijk hopelijk een antwoord op de vraag: Welke groep vrouwen met een volledige respons bij beeldvorming, doen het na 2 versus 3 of 4 jaar dubbele immunotherapie  het beste???  Gegevens hierover kunnen  pas na ongeveer 8 jaar verwacht worden. Dat is nog een hele tijd dus.

Bij mij was de borstkanker zowel hormoon als eiwit gevoelig. Een tumor hoeft niet alleen uit kankercellen te bestaan met alleen deze beide eigenschappen. Maar het kan ook dat een stukje van de tumor alleen Her2-positieve kankercellen heeft. En een ander groepje alleen hormoongevoelige kankercellen. En de grootste groep zowel eiwit als hormoongevoelige kankercellen. Omdat bij hormoongevoelige borstkanker wel slapende kankercellen kunnen blijven bestaan, wordt vaak het advies gegeven om afhankelijk van bepaalde factoren 5 of 7 of 10 jaar door te gaan met hormoontherapie.

Het advies van de professor, om in mijn geval de tamoxifen levenslang te gebruiken, deelt deze oncoloog niet. Bij hoog risico borstkanker met hoog risico op uitzaaiingen is het een meerwaarde om langer door te gaan met de hormoontherapie. In mijn geval 10 jaar tamoxifen. Voor nog langer doorgaan is geen wetenschappelijke data. Wat wel bekend is, is dat tamoxifen langer gegeven kan worden, als een soort preventieve behandeling. Daar zijn Amerikaanse studies van. Echter er is een verhoogd risico bij langdurig tamoxifengebruik op  baarmoederkanker of trombose. En weegt daarom volgens het inzicht van deze oncoloog niet op, om levenslang met tamoxifen door te gaan. Daarom haar advies 10 jaar.

Met al het bewijs wat we tot nu toe hebben, tot het beloop van mijn ziekte, denkt ook deze oncoloog dat ik al een hele tijd geleden genezen ben. Het is maar een heel klein groepje bij wie dat kan. Gelukkig hoor ik daarbij. En daar ben ik natuurlijk heel blij en dankbaar voor.

Wat was dit een waardevol gesprek. Aanvullende informatie heb ik gekregen op de informatie die ik al van mijn eigen lieve en kundige oncoloog had gekregen. En dat voelt heel goed. Was een heel zinvol gesprek met een goed gevoel voor de toekomst. 

Aanstaande woensdag krijg ik nog 1x trastuzumab. De allerlaatste keer. Donderdag 15 juli de PET-CT. En vrijdag 16 juli krijg ik hiervan de uitslag. Als die ook weer goed is, sta ik er nu ook voor de volle 100% achter om te stoppen met de immunotherapie. En laat ik ook gelijk een afspraak inplannen om de port-a-cath eruit te laten halen.

Wouw wat ben ik door dit alles blij en dankbaar. En hoop ik dat als jij ook met dit dilemma worstelt iets hebt aan mijn blogbericht.

 

 

 

 

 

25 reacties

Oh Dasje, wat ben ik blij voor je! En stiekem lees ik ook voor mezelf positieve berichten: bij 2/3 van de vrouwen met uitgebreide uitzaaiingen komt het niet terug...dat klinkt toch best veelbelovend en is een ander beeld dan mijn oncoloog schetst. 

Op naar die laatste kuur en een goede uitslag!

Liefs Sandra 

 

Laatst bewerkt: 08/07/2021 - 08:35

Ha Sandra. Van jou had ik zeker een reactie verwacht. Want klopt toch dat bij jou volledig respons middels beeldvorming is bereikt? Zou jij dus ook bij dat kleine groepje kunnen horen Sandra, die ondanks uitgezaaide Her2-positieve borstkanker toch kan genezen? Deze vraag zal jij vast gaan stellen aan jouw eigen oncoloog en wat dat betekent voor jouw behandeling? Lieve groet Dasje 🌺🌺🌺

Laatst bewerkt: 08/07/2021 - 13:29

Dat klopt ja, buiten die ene wat vergrote lymfeklier is er al 1,5 jaar helemaal niks afwijkends te zien. Ik  ga die vraag zeker stellen aan mijn oncoloog, maar zij zegt mij steeds dat het vroeg of laat hoe dan ook terugkomt...dus dat wijkt toch wel erg af van wat jou is verteld. 

Laatst bewerkt: 08/07/2021 - 14:30
8 juli 2021 om 10.14

Wat een geweldig goed bericht voor jou Dasje! Na zoveel jaren dan nu toch echt op naar de allerlaatste trastuzumab! 

En wat ontzettend waardevol en fijn dat je de moeite hebt genomen om deze informatie te delen.  Dank je wel, dit geeft veel inzicht en ook hoop voor velen! 

Laatst bewerkt: 08/07/2021 - 10:14

Dank je wel GS. Klopt precies. Dat is vooral de reden waarom ik zo uitgebreid over dit gesprek verteld heb.

Ook al zijn de tumoreigenschappen niet hetzelfde, dan nog is dit een hoopgevend bericht. Omdat er steeds meer duidelijkheid en behandelingen komen.

Hartelijke groet Dasje 🌺🌺🌺

Laatst bewerkt: 08/07/2021 - 17:47

Hoi Dasje,

Ik ben blij zo’n positief bericht van je te horen. En ik denk wel dat ik de conclusie mag trekken dat je er heel goed over nagedacht hebt, dat hoef je je nooit af te vragen. Dankjewel voor je duidelijke uitleg ( ik als niet borstkanker kenner begrijp het nu weer een beetje beter).

Wat zal het weer een bijzonder moment zijn, het verwijderen van die porth a cath. Mocht ik er ooit nog iets meer over willen weten, dan weet ik bij wie ik moet wezen🙂.

liefs Bianca

Laatst bewerkt: 08/07/2021 - 20:47

Wat een fantastisch nieuws! En geweldig om te lezen dat er toch hoop is met uitzaaiingen.. Heel veel plezier met je nieuwe vrijheid♥️ 

Liefs Elisabeth 🙏

Laatst bewerkt: 09/07/2021 - 09:06

Dank je wel Elisabeth. Zo blij. Hopelijk ook weer een goede uitslag van de pet-ct.🙏🙏🙏Ben vol vertrouwen hoor. Maar dit blijft een spannend moment. Liefs Dasje 🌺🌺🌺

 

Laatst bewerkt: 09/07/2021 - 10:37

Super Dasje! Wat fijn dat je zo’n uitleg hebt gehad die je het vertrouwen geeft! Na alle verdrietige berichten over overleden vrienden is dit een mooi stukje hoop. Zeker  ook als  ‘collega gebruiker’  van de immunotherapie 😀 geeft dit goede moed, dank daarvoor! 
We duimen voor een goede uitslag van je scan maar ook daarvoor geeft dit je vertrouwen denk ik! 😘
groetjes, Marjolein 
 

Laatst bewerkt: 09/07/2021 - 17:28

Lieve Dasje

Wat een fijn nieuws, dat het je wat meer vertrouwen mag geven in je lijf. 🥰

Liefs Nonnie ❤️

Laatst bewerkt: 09/07/2021 - 18:17

Lieve  Dasje 

Ik ben blij voor je dat je er vertrouwen in hebt en wens je veel succes ,en wil je danken voor je prachtig omschreven uitleg ,mocht ik ooit hiermee geconfronteerd worden  herriner ik mij deze uitleg en alle waardevolle adviezen .voor jou ben ik blij om zoiets positief te lezen ,veel succes dan ook van mijn kant 🌷warme groet hes 

Laatst bewerkt: 09/07/2021 - 23:08

Tjonge Dasje, wat ben ik blij voor je en wat kun je een en ander goed uitleggen en formuleren. En wat is het fijn om een dergelijk positief bericht te lezen. Ik heb het zelfs uitgeprint om het (steeds) te kunnen teruglezen, ook al zal het op mij niet van toepassing zijn omdat ik in diverse lymfklieren uitzaaiingen heb. Alleen weet ik niet wat je bedoelt met "volledige respons middels beeldvorming". Misschien zit ik daarvoor nog te kort 'in het vak'. Kun je me dat uitleggen?

Groetjes, Bo6

Laatst bewerkt: 14/07/2021 - 13:44

Zeker wil ik dat graag uitleggen B06.

Doordat ik één bewezen uitzaaiing op afstand had ben ik in opzet curatief (=genezend) behandeld. En ben ik dus ook geopereerd. De patholoog onderzoekt altijd al het weefsel wat weggenomen is. Ik kreeg toen de hele gunstige diagnose dat de patholoog geen één kankercel meer onder zijn microscoop vond. Volledige tumorregressie heet dit. En zoals ik uitgelegd heb gekregen van zowel mijn eigen oncoloog als de oncoloog uit Maastricht is dit een belangrijke uitslag om iets te kunnen zeggen over de prognose.

Als je uitgebreide uitzaaiingen hebt, wordt de behandeling palliatief ingezet. Bij dezelfde tumoreigenschappen als bij mij, volgt dezelfde behandeling:chemo met dubbele immunotherapie. En als je alle giften van de chemo hebt gehad, ga je door met elke 3 weken dubbele immunotherapie (dus met pertuzumab en trastuzumab) Middels bloedonderzoek en scans blijf je vervolgens onder controle. Als de uitslag hiervan steeds is, dat ze geen oorspronkelijke tumor meer zien en geen uitzaaiingen op de scans(=beeldvorming) noemen ze dat volledig respons. 

Zo duidelijk denk ik. 

Liefs Dasje 🌺🌺🌺

 

Laatst bewerkt: 14/07/2021 - 22:44

Lieve Dasje,

Ik krijg inderdaad ook Docetaxel als chemokuur.. Ik heb 13 juli een CT-scan gehad om te kijken of de kuur aanslaat en in welke mate. Spannend! 20 juli krijg ik daarvan de uitslag en 21 juli mijn 4e reeks kuren. Na de 3e kuren kreeg ik o.a. de lastige bijwerking dat de slijmvliezen in slokdarm en maag geïrriteerd zijn geraakt en ik moet daarvan, met name 's nachts, enorm hoesten. Dat sloopt en ondanks sprayen, dropjes, gorgelen met zout water en liggen op 2 kussens helpt niets. Verder dacht ik dat ik de klap van de diagnose na een aantal weken wel verwerkt had, maar ik merk dat ik nog steeds last heb van de manier waarop alles gegaan is. Het Catharinaziekenhuis, waar ik behandeld word, staat goed aangeschreven met betrekking tot de behandeling van borstkanker, maar toch valt het accepteren van de gang van zaken me zwaar, alhoewel ik weet dat de situatie niet meer te veranderen is. Daarbij reageer ik overgevoelig op berichten van het overlijden van lotgenoten, zoals o.a. van Alice. Wat triest toch en waarom reageren die rot kankercellen eerst wel en daarna niet meer op de medicatie. Om heel verdrietig van te worden. Ik wil niet egoïstisch zijn, maar het maakt me bang en onzeker. 

Maar ondertussen ben ik zo blij dat het voor jou goed lijkt uit te pakken. Het kan dus wel. Ik blijf er aan denken dat het wel kan!.

Liefs van Bo

Laatst bewerkt: 15/07/2021 - 12:39

Lieve Bo. Wij wonen niet ver uit elkaar verwacht ik. Ik word behandeld en werk in het maxima medisch centrum. Ik stuur je een persoonlijk berichtje. Lieve groet Dasje 🌺🌺🌺

Laatst bewerkt: 15/07/2021 - 12:51

Ongelofelijk hoor,,,ze kunnen steeds meer,,de ontwikkelingen gaan snel,,,

jij hebt geluk Dasje,,,, Chapeau,,,top 👍

Laatst bewerkt: 14/07/2021 - 16:20

Wat supergoed nieuws dat je nu kan stoppen en je ook door middel van de gesprekken de toekomst met goede moed tegemoet gaat. 

Wat een goed blog heb je hierover geschreven , ik kan dat zeker ook gebruiken want gebruik al  velen jaren de  trastuzumab met een hele goede respons. Ik  worstel  soms ook met het gevoel te stoppen maar durf het alleen nog niet aan. Misschien toch ook eens een secondopinie elders en mij goed laten voorlichten. Je blog heeft voor mij hierin zeker ook een toegevoegde waarde, dankjewel. 

Laatst bewerkt: 23/07/2021 - 16:35

Wat ben ik blij met jouw reactie. Heel fijn dat ik jou daarmee geholpen heb. Ik las in je profiel dat jij in 2012 borstkanker hebt gehad. Ik ben heel benieuwd naar jouw verhaal. Weet niet of je dat hier wil delen of dat je dat liever doet door mij een persoonlijk berichtje te sturen. Lieve groet Dasje 🌺🌺🌺

Laatst bewerkt: 23/07/2021 - 19:40

Hoi Dasje, Ik zal in het kort mijn verhaal vertellen. Misschien dat ik toch ook nog een blog open voor het hele verhaal.

Zoals je in mijn profiel lees heb ik in mei 2012 borstkanker met uitzaaiingen gekregen, her2 positief, niet hormoon gevoelig. Uitzaaiingen zaten in beide longen, lymfeklieren (oksel) en verdenkingen op botmetastasen. Ik kreeg toen  6x docetaxol  met Trastuzumab en heb 2 jaar Zometa gehad. De trastuzumab krijg ik nu nog steeds 1x in de 3 wkn (infuus). Dus krijg het nu 9 jaar, de volgende wordt nr 160 dus al een hele tijd dat er een goede respons is.  Laatste keer is er nog wel gesproken om er mee te stoppen maar dat hebben we niet gedaan om verschillende redenen. Binnenkort zal ik een blog openen en meer van mijn verhaal vertellen. Ik zou nl ook graag mensen willen spreken die in dezelfde situatie zitten of hebben gezeten en die al eerder gestopt zijn. Ik hoop via o.a  dit platform die te ontmoeten.

lieve groetjes terug.

 

Laatst bewerkt: 24/07/2021 - 09:48

Hallo beste Pisces. Wouw. Grandioos dat het al zolang goed gaat met jou. Hoe anders was het ook voor jou, toen je 9 jaar geleden deze afschuwelijk diagnose kreeg. Toen werd pertuzumab nog niet als behandeling voorgeschreven. Fantastisch dat bij jou de chemo en trastuzumab ook zo goed is aangeslaan.

Je schrijft dat jij een goede respons hebt. Bedoel je daarmee dat ook bij jou de ziekte niet meer aantoonbaar is?

Wat is dit positief. Ik heb dit eenvoudiger uitgelegd in mijn blog. De oncoloog uit Maastricht schrijft hierover letterlijk in het verslag van mijn gesprek:

Vanuit het oogpunt van een gemetastaseerd HER2 positief mammacarcinoom met een complete radiologische respons weten we niet wat de optimale duur is van HER2 gerichte therapie. Of en wanneer de HER2 blokkade gestopt kan worden zonder de prognose te compromiteren is een vraag die helaas nog niet beantwoord kan worden door data uit gerandomiseerde klinische trials. Vanuit retrospectief data is bekend dat bij staken van de duale HER2 blokkade na 2-3 jaar therapie bij tweederde van de patiënten sprake blijft van een complete radiologische remissie, bij eenderde is sprake van progressie, waarbij bij herintroductie van de therapie ongeveer de helft opnieuw respons op de therapie had. 

Als jij al 9 jaar complete radiologische respons hebt, is de kans heel groot dat volgens de uitleg die ik gehad heb, bij jou ook de ziekte weg is. Wat fantastisch hé. Zou je het aandurven om te stoppen met de trastuzumab? Misschien ook eens om een second opinion vragen. Ik ben naar Maastricht gegaan. Maar heb ook gedacht om hiervoor naar het AVL te gaan. 

Fijn om het contact samen te houden. Liefs Dasje 🌺🌺🌺

 

Laatst bewerkt: 24/07/2021 - 22:47

Hallo dasje, 

Bedankt voor je heldere uitleg. Het klopt idd dat ik al jaren een complete remissie heb. Scannen doe ik al een paar jaar niet omdat ik er een tijd was dat ik dat te belastend vond. Besloten om een afwachtende houding aan te nemen en verder onderzoek te doen bij klachten omdat veruit de meeste mensen bij terugkeer van de ziekte met klachten komt. Tot een half jaar geleden, toen kreeg ik, wat achteraf bleek, een neurologische aandoening en ben ik zeg maar binnenste buiten gekeerd. Hieruit bleek dat er geen enkele oligometastasen te zien was, behalve iets wat met de neurologische aandoening te maken had. Ik ben wel herstellende maar  heb zowel lichamelijk en mentaal een harde klap gekregen en ben nog niet op mijn oude niveau. 

Op jouw vraag terug te komen of ik er mee durf te stoppen kan ik zeggen dat ik het op dit moment nog niet serieus overweeg maar de gedachten spelen natuurlijk wel en wil er wel meer over weten. Ik vind dat er nog veel onzeker is maar zekerheid hebben we  met niets in het leven en dat is ook waar.  In jouw verslag van de oncoloog uit maastricht zie ik staan dat de mensen die stopte dat deden na een duale her2blokkade. Hieruit maak ik op dat zij een andere therapie kregen dan ik? Ook is niet duidelijk in welke mate er uitzaaiingen waren en die waren bij mij best veel. Maarja het blijft altijd een moeilijke afweging. De kuren eisen zeker wel zijn tol hoor, lichamelijk gezien, en de vraag is hoe lang ik dat vol gaat houden en dat kan alleen ik beslissen.  Dit gesprek vond de laatste keer ook plaats met mijn oncoloog en hij is nog steeds van mening dat de medicijn zijn werk doet. Wanneer het moment daar is dat ik er mee ga stoppen ga ik ook zeker een second opinion doen in het AVL. Maar door de doorgemaakte neurologische aandoening  ben ik eigenlijk even klaar met ziekenhuizen, dokters, onderzoeken en uitslagen en  dat geef ik ook de ruimte. Zo blijft het altijd balanceren tussen draagkracht en daadkracht. 

lieve groetjes,

Pisces

Laatst bewerkt: 25/07/2021 - 11:21