Fysiotherapie? Doen!

Na mijn operatie lag ik op zaal met 2 dames die een darmoperatie hadden gehad. Allemaal hadden we een zgn laparoscopie operatie gehad. Bij de dames was er iets aan hun darm gedaan of verwijderd en bij mij zoals jullie weten de eierstokken, baarmoeder, vetschort en lymfeklieren verwijderd. Pittige operatie van 5 uur.  Dag 2 in het ziekenhuis komt er een fysiotherapeut de zaal binnen en gaat de beide dames aan de slag met wat lichte oefeningen. Huh ik was helemaal in de war waarom ik dan niet. Het soort operatie was hetzelfde alleen andere organen. Maar nee hoor ik werd niet geholpen. Hoe raar was dat??!

Omdat voor dit soort operaties een herstel van 8 tot 12 weken staat en ik week 4 al met de chemo gestart ben duurt mijn herstel van deze buikoperatie dus veel langer. Maar met die fysiotherapeut in mijn achterhoofd en wetende dat mensen met borstkanker ook actief gewezen worden op fysiotherapie heb ik ook nu weer zelf de telefoon gepakt en inmiddels ga ik 3x per keer naar de fysio. In mijn goede weken natuurlijk.

Vanuit de PADOVA studie doen ze nu onderzoek naar fysiotherapie en gynaecologische kanker en of mensen daar baat bij hebben. Nou ik zeg van wel. Mijn fysio is gespecialiseerd in oncologie en toen ik belde was het zo geregeld. Ze is streng maar ik heb er veel baat bij. Het doel is spierkracht kweken. En ik krijg oefeningen mee voor thuis. De focus ligt nu nog wel een beetje op het herstel van mijn buik maar ook op uithoudingsvermogen. Ik kan het iedereen aanbevelen. Onderstaande stond in een folder.

Mensen die tijdens de behandeling tegen kanker bij  een speciaal geschoolde fysiotherapeut trainen :

  • Behouden hun fitheid en spierkracht
  • Hebben minder klachten van misselijkheid, vermoeidheid, of pijn
  • Verdragen de chemotherapie beter en hebben een lager risico op voortijdig stoppen van de behandeling
  • Gaan sneller en meer uren aan het werk na de behandeling (Daar hou ik me helemaal niet mee bezig)

Kortom bel die fysiotherapeut. Tijdens de kuur krijg je vergoeding en als je een operatie hebt gehad krijg je zelfs een heel jaar fysio, dus geen specifiek aantal behandelingen maar gewoon een heel jaar ongeacht het aantal keren. En dat allemaal vanuit het basispakket.

PS de foto bij het bericht is NOT me. Overigens ga ik wel kaal naar fysio, iets op mijn hoofd tijdens sporten (ja fysio voelt voor mij als topsport) voelt niet fijn.

 

7 reacties

Hoi Lianne,

Wat raar dat je niet meteen fysio kreeg in het ziekenhuis. Ik weet niet waar je bent geopereerd maar in het AVL, waar ik ben geopereerd kwam op dag 2 de fysio al langs. Sowieso om het bed uit te gaan en een stukje te lopen, en ik kreeg ook een paar simpele oefeningen. Ik deed weliswaar mee met de PADOVA- studie, maar dat was voor zover ik weet niet specifiek de reden dat de fysio langskwam. 

En ik ben het absoluut met je eens, zo snel mogelijk spierkracht en conditie verbeteren. Is heel belangrijk voor je herstel en alles zoals je al aangeeft.

Sterkte met je verdere herstel.

Liefs, Karin šŸ˜˜

 

Laatst bewerkt: 07/04/2021 - 17:24

Ja het is inderdaad een raar verhaal maar gelukkig heb ik mijn weg gevonden. Het geeft me ook een goed gevoel. Dit is iets wat ik fysiek kan doen om mijn herstel te beinvloeden

Ik heb je verhaal gelezen, pittig hoor. Dus sterkte!

Laatst bewerkt: 12/04/2021 - 17:43

Top, dat je hier een lans breekt voor sporten tijden en na de behandeling. Uit eigen ervaring weet ik hoe ontzettend belangrijk het is om te bewegen, liefst bij oncologische fysiotherapeut. Het is een uitdaging om mensen te motiveren en ik denk dat er nog een hoop winst te behalen is wat betreft informatie,  over het effect van bewegen,die oncologen cq verpleegkundige kunnen geven.

 

Zelf heb ik mee gedaan aan de PAM, studie. Gevolgen op het cognitieve  vlak van chemotherapie bij borstkanker en wat/of beweging  hierbij kan helpen. Als ik het goed begrepen heb zijn ze in de conclusie fase.

Groet Marieke

Laatst bewerkt: 07/04/2021 - 17:26

Hi Marieke, Ik ga inderdaad ook naar een oncologische fysiotherapeut. Heel fijn dat ze alle pijntjes en bijwerkingen kent en weet hoe ermee om te gaan. Maar ook soms net dat beetje extra van me vraagt zonder dat ik grenzen over ga.

Wat je zegt over mensen uitdagen...dat is toch zonde eigenlijk. Net als bij de dietist, zou ik zeggen dat is aan de oncoloog om je daarop te wijzen. De keuze om iets NIET te doen is aan jezelf. Overigens kan de patientenfolder over chemo in mijn ziekenhuis hier ook wat actiever aan bijdragen.

 

Laatst bewerkt: 12/04/2021 - 20:39

Hoi Lianne,

Ik herken het wel, er was een protocol voor darmpatienten om zo snel mogelijk in beweging te komen na de operatie (ben de naam alweer vergeten). Waarom dit specifiek op deze groep patienten gericht was, weet ik niet, behalve dat ik niet had geweten hoe ik mijn bed uit had moeten komen met een buik waar geen spanning op mocht komen. Op mijn 59e - nooit te oud om te leren - geleerd om de benen eerst uit bed te gooien (met hakken, in jouw geval!), dan om te rollen, en vervolgens op te drukken. 

Ben daarna naar een onco fysio gegaan, en ik vond het heel bijzonder te merken hoe zij niet alleen de fysio begeleidde maar ook alles wist over chemo, bloedwaarden, dips, moe zijn, etc. Een ware coach op alle vlakken op dat moment. 

Fysiotherapie! Doen! xx, Joke

Laatst bewerkt: 08/04/2021 - 21:53

Hi Joke,

Dat trucje om je bed uit te komen kende ik al. Dat heeft mijn 1e kraamhulp me geleerd na mijn keizersnede. Ik kon toen ook niet bewegen. Maar ze was van de oude stempel dus hup. Niets aan de hand. En in het ziekenhuis heb je van die fijne bedden die je helemaal kunt aanpassen om gemakkelijk je bed uit te stappen. Maar ja die heb ik thuis niet.

Maar terug naar de fysiotherapie. Coach is inderdaad het goede woord. Ze weet alles, heeft mijn hele medische verslag gelezen en weet precies welk pijntje waar vandaan komt. En hoe het te behandelen. Vanmorgen zei ze nog gekscherend; Tot over een week, dan beginnen weer gewoon opnieuw. En dat is fijn als ik na iedere chemoweer op hetzelfde niveau kan beginnen, tenminste dat is ons streven. Maar nu eerst chemo no 3. Op hakken natuurlijk ;)

Laatst bewerkt: 12/04/2021 - 20:53