Eiwitten, lang leve de diëtist

Na de 1e chemo at ik alles wat los en vast zat. 4 kilo kwijt maar ondanks gewoon alles eten kwamen die kilo's er niet echt bij.

In mijn  chemo informatie pakket zat een klein foldertje over voeding en het telefoonnummer van de ziekenhuis diëtist.  En ja na een belletje en een gesprek over mijn dagelijkse voeding was de uitkomst niet perse goed.  EIWITTEN en heel veel eiwitten eten. De chemo eet eerst je spieren op en om niet teveel spiermassa te verliezen moet je dus eiwitten eten. Ben je ziek heb je veel meer eiwitten nodig dan als je gezond bent. Hoeveel dat is berekenen dit aan de hand van je lichaamsgewicht maal 1.2. Bij mij komt dat neer op minimaal 100 gram eiwitten per dag. Dat zijn iedere dag 5 zalmfilets!! Je begrijpt dat dit een keer lekker is maar elke dag...nee.

Dus is een diëtist een uitkomst! Omdat tijdens de donkere dagen eten heel veel energie kost (eerst kauwen en daarna verteren) heeft de diëtist me dus vloeibare ziekenhuis voeding aanbevolen. Nou dat werkte! Tijdens de donkere dagen alleen maar drinken en toch de dagelijkse eiwitten en calorieën binnenkrijgen. Mijn lichaam hoefde niet extra te werken om eerst het eten te vermalen en daarna te verteren. Het was kant en klaar voor het spijsverteringskanaal. Nu het weer beter gaat drink ik nog steeds 3 flesjes per dag en zo behaal ik samen met mijn normale voeding gemakkelijk die 100 gram per dag.

Kortom  vraag gewoon die speciale voeding aan. Tijdens de chemokuur worden ze vanuit het basispakket vergoed (ook niet geheel onbelangrijk)

(Nu ik deze blog nalees lijkt het een beetje op een gesponsord verhaal maar tot nu toe heeft niemand mij actief op deze mogelijkheid gewezen terwijl die wel heel belangrijk is en daarom wil ik het graag met jullie delen)

 

 

7 reacties

Hoi Lianne,

Wat goed dat je een diëtiste hebt ingeschakeld. Omdat ik mee deed aan de PADOVA-studie, kreeg ik vanaf de eerste chemo,naast beweegadviezen,  het advies om inderdaad zoveel eiwitten te eten. Ik denk dat dit mij zeker heeft geholpen. Ik kon het gelukkig met gewoon eten binnenkrijgen, hoewel het wel een beetje zoeken is naar de producten die veel eiwitten bevatten. Ik eet namelijk ook weinig vlees. Skyr yoghurt is voor één vd producten die ik dagelijks eet. Daar zit veel eiwit in. Ik ben niet zo'n fan van die drankjes, maar op het moment dat eten een probleem is, is dat zeker een uitkomst.

Fijn dat jij er zoveel baat bij hebt.

Liefs, Karin 😘

Laatst bewerkt: 02/04/2021 - 17:40

Hi karin,

 

Ik was inderdaad ook gevraagd voor de PADOVA studie, maar het was allemaal zo kort dag dat ik afgezegd heb. Vanuit het ziekenhuis hadden ze gezegd dat voeding en beweging belangrijk zijn voor je herstel. Dit promoten ze niet echt, als in,  ze sturen je niet naar een dietist. Doordat deze 1e chemo zo zwaar was en ik veel kilo's kwijt was', was het voor mij logisch even serieus aan de slag te gaan met voeding. Hoe sterker je bent hoe beter je de chemo aankunt.

Laatst bewerkt: 04/04/2021 - 16:59

Dat is helemaal waar. Als je niet genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt wordt het nog lastiger, zeker als je daarnaast ook nog sport.

Mogelijk sturen ze obs nog niet actief door naar een diëtist en fysiotherapeut omdat er nu nog in studieverband naar kijken. Aan de andere kant is het bij borstkanker al wel bewezen dat het werkt. Kleine moeite om je dan toch door te sturen. En heel veel fysiotherapeutpraktijken hebben tegenwoordig een fysiotherapeut die zich heeft gespecialiseerd in oncologische patiënten. 

Ik hoop dat de volgende kuren wat minder zwaar voor je zullen zijn. Ik heb wat dat betreft erg veel geluk gehad geloof ik.

Sterkte en liefs, Karin 😘

Laatst bewerkt: 04/04/2021 - 17:36

Hoi Lianne, wat een leerzaam verhaal. Ik wist dit ook niet. Gelukkig viel ik niet af, dus bleek t ook niet nodig.

Wel had ik veel last van bloedarmoede, waarvoor je normaal gesproken ijzer moet eten. In het zkh zeiden ze dat dat geen zin had tijdens de chemo’s aangezien het niks zou veranderen aan de afbrekende werking ervan. Lekker dan! Gelukkig is jouw advies zinvoller en geeft bovendien het gevoel dat je zelf iets bijdraagt aan je herstel. Een dubbele oppepper dus! 

Laatst bewerkt: 03/04/2021 - 07:52

Hoi, De uitleg van de dietist was ook heel logisch. Als je niets eet gaat de chemo als eerste achter je spierweefsel aan.(jammer genoeg niet je vetweefsel) Je spieren worden gevoed door eiwitten, zo blijven ze sterk.  Nu we weer een week verder zijn drink ik nog steeds 2 flesjes per dag. Er staat op aarbeien smaak  maar ik proef niets. Zelfs pittige gember wat ik heel duidelijk ruik smaakt naar niets. Maar dat is niet erg, even verstand op nul een leeg drinken.

Laatst bewerkt: 04/04/2021 - 17:04

Hoi Lianne,

Als het lukt dan zijn die flesjes zeker een goede uitkomst. Ook ik heb twee jaar geleden deze flesjes genomen om te zorgen dat ik toch wat binnen kreeg. Door de misselijkheid tijdens het chemotraject en het veranderen van mijn smaak, vond ik eten heel erg lastig. Niks smaakte en over een broodje kaas deed ik zeker twee uur. Zo’n flesje drinken klinkt dan een makkelijke oplossing. Maar ik vond ook deze flesjes verschrikkelijk. Niks smaakte en dus was dit toch ook niet zo gemakkelijk. Na de chemo heb ik nog een tijd moeite gehad met eten, maar inmiddels had ik wel ontdekt welke flesjes( smaken) ik het beste kon hebben, oftewel het minst vies vond en er zo een paar kilo bij gekregen. Bij mijn laatste chemotraject heb ik gelukkig wel mijn smaak behouden en was het geen probleem om op gewicht te blijven. Hierin kunnen de chemo’s echt enorm verschillen is mijn ervaring.

Fijn dat het jou zo geholpen heeft en je de weg naar de diëtiste hebt gevonden. Ik wens je nog veel succes verder!

liefs Bianca

Laatst bewerkt: 03/04/2021 - 08:49

Hoi,  over de smaak van deze drankjes zullen we het inderdaad maar niet hebben. Alles wat ik eet of drink smaakt naar niets. Maar ja je moet toch wat. Nu bijna 2 weken na de chemo proef ik gelukkig wel weer meer maar dat zijn echt de uitgesproken bijzondere smaken. Gelukkig heb ik minder moeite met eten om het eten. Ik snap dat mijn lichaam brandstof nodig heeft. Dus verstand op nul en gaan. Ik ben allang blij dat ik niet misselijk ben, anders is alles wat je moet eten en drinken een martelgang.

Laatst bewerkt: 04/04/2021 - 16:53