Pallialiefde…🧡

De woorden staan er in mijn digitale portaal. Een nieuwe grillige massa ontdekt. In het kleine bekken. Ik kijk Lambert aan. Paniek. Tranen. De artsen komen een paar minuten later het kleine kamertje in van de spoed eisende hulp. De gezichten staan bedrukt. Ik voel niks. Ik wil deze gezichten niet. De hoofdbehandelaar begint te praten. Niet goed, kanker terug, moeilijke plek, niet meer te genezen, chemo levensverlengend. Het woord pech wordt genoemd. Wat een verschrikkelijk woord. Ik trek dit niet. De lucht trekt uit mijn longen en ik wil rennen, wegrennen. Ik zeg het ook hardop; ik wil weg. Met tranen over mijn wangen ren ik de gangen van het ziekenhuis door, Lambert achter mij aan. De hoofdbehandelaar komt ons nog achterna. We gaan echt alles nog voor je doen meneer Drost. Echt. Buiten draait alles, ik bel mijn zus en met diepe uithalen vertel ik het nieuws. Ik ga niet meer beter worden. De kanker is terug. Ik huil, schreeuw en voel de donkerte komen. 

 

De buikpijn kwam opeens opzetten, toch maar naar de spoedeisende hulp. Daar bleek het te gaan om een darmverstopping door de tumor. In de afgelopen weken ben ik daarom geopereerd, heb ik twee drains naast mijn stoma’s en moet ik nu aansterken thuis om de chemo’s hopelijk te kunnen starten. Het is onwerkelijk en raar. Op 1 september hebben we de sleutels van ons nieuwe huis gehad en nu zitten in deze bizarre achtbaan. Waar het moest gaan over inrichting en nieuwe banken, gaat het over hoeveel tijd ik nog heb en wat de artsen misschien nog kunnen doen. 

 

Niet alleen ik was in paniek, alle mensen om mij heen ook. De golf van medeleven was gigantisch. Eerst vond ik dat wel fijn, huilde om alle appjes etc. Maar soms kan ik de berichten en kaarten niet lezen. Het doet dan zo’n pijn om te lezen. Ik wil deze aandacht helemaal niet op deze manier. Ik wil niet mensen zien huilen om het nieuws. Het raakt mij, want ik kan deze keer het verdriet niet wegnemen. Ik kan niet zeggen dat het wel goedkomt, want zelf weet ik dat ik nu helemaal niet meer. Ik houd mijzelf vast dat de chemo vast nog een heleboel kan doen. Maar hoe zeker is dat allemaal?

 

Ik luister veel muziek, kijk films tijdens het herstellen van de operatie. Een aantal dagen vond ik mijzelf heel zielig. Ik wil nog niet dood, ik wil niet nadenken over mijn uitvaart of wat voor kist ik wil. Tranen bleven maar lopen. Maar.. heel langzaam komt er ook weer die vechtlust. Ik ben er nu nog. En nee, het is niet makkelijk maar ik heb wel weer een keuze. Hoe ga ik mijn tijd nu indelen? Ga ik al met aan half been in mijn graf liggen en ervoor kiezen om alleen maar verdrietig te zijn? Nee. Dat wil ik echt niet. Ik wil nog leven, ademen en nadenken over wat er wel mogelijk is. Iedereen wil langskomen, maar zelf vind ik het gewoon het fijnst met Lambert en Bikkel thuis. Op de bank. 

 

Meer dan ooit mis het normale. Dat ik in de ochtend denk; oh ik moet vandaag naar mijn werk. Of even achteloos beslissen dat ik uit eten ga. Of dat we een uitje plannen een paar weken van tevoren. Alles is opeens in een totaal ander daglicht komen te staan. En dat nieuwe daglicht is nog wat donker. Ik weet niet goed hoe ik het moet doen. Deze weg, deze verschrikkelijke realiteit. 

 

En toch is het vandaag weer vandaag. De zon schijnt hier. Mijn zus is er. Ze heeft een mooie fotolijst gegeven met foto’s van Lambert, Bikkel en mij. We lachen en we huilen. Ik voel dat ik leef. Dat ik mij verbonden voel. Dat is vandaag prachtig. En genoeg. Meer hoeft er niet. Morgen zien we wel weer. Uiteindelijk gaat het om de liefde. De liefde die er altijd is en ook mij blijft omringen. Hoe eenzaam ik mij ook kan voelen, hoe bang ik ook ben. De liefde blijft. 🧡

 

 

 

 

 

 

12 reacties

Lieve, lieve Niels, wat een intens verdrietig nieuws. Ik wil je heel veel sterkte wensen en wens jou met heel mijn hart nog een liefdevolle tijd toe, zonder pijn!

💕

Laatst bewerkt: 30/09/2023 - 16:32

Wat een mooi en krachtig blog, tegelijkertijd zo verdrietig. En herkenbaar. Die zin "ik voel dat ik leef", die zin raakt me. 

Fijn dat je zoveel lieve mensen om je heen hebt, rijkdom! 

Laatst bewerkt: 30/09/2023 - 19:55

Wat een verdriet en ik weet niets te zeggen. Heb je blogs steeds gelezen en ze raken me altijd erg. 

Ik wens je kracht toe en moed lieve Niels. 

Laatst bewerkt: 01/10/2023 - 12:41

Je schrijft zo knap je verhaal op. Ik hoop van harte dat dit je een beetje helpt. Wat zullen jullie enorm geschrokken zijn van deze ontwikkelingen. :’( 

🍀

Laatst bewerkt: 01/10/2023 - 21:44

Wat een verdrietig blog, Niels. Een ontspannen zoektocht naar nieuwe banken zou jou, Lambert en Bikkel zo gegund geweest zijn. 

Laatst bewerkt: 02/10/2023 - 00:08

Wat een heel naar nieuws voor jou, Lambert en Bikkel. Bewonderingswaardig dat je ook nu weer kijkt naar waar het om draait, misschien omdat je geen echte keuze hebt maar je doet het toch maar. Ik hoop dat  jullie nog veel mooie momenten krijgen voor jou en iedereen die jou lief heeft.  Denk best vaak aan je.

lieve groetjes Silvia

Laatst bewerkt: 02/10/2023 - 13:01

Lieve Niels, lieve Lambert, 

ja, de liefde blijft

JOUW liefde blijft

JULLIE liefde blijft, altijd

altijd zal jouw prachtige ZIJN 

bij mij blijven

jouw open HART, jouw wijsheid 

Jij hebt je verbonden vanuit liefde

Jij straalt licht en warmte

daar waar het donker is

tot in oneindigheid 

 

Namasté lieverds, ik draag jullie in mijn hart, Berit 

❤️

 

 

 

 

Laatst bewerkt: 03/10/2023 - 18:55

De tranen rollen ook over mijn wangen. En ik begrijp dat je deze aandacht niet wilt. Maar als ze zou uitblijven...?

100% draait het om de liefde. Het is zelfs het enige dat je achterlaat: hoe heb je liefgehad. 

Liefs, Mirjam 

Laatst bewerkt: 04/10/2023 - 10:12

Wat een slag in je gezicht zo een bericht. Ik begrijp je reactie door weg te rennen. Dit is moeilijk te verwerken maar je vind ook deze kracht om dit te doen. 

Je zegt dat je mist het normale. Ga jij maar gewoon uit het niets iets leuks doen. Dat kan nog steeds en daar vind je nog meer kracht. Plan dingen in de nabije toekomst. Dan heb je iets om naar uit te kijken. Dat is iets wat ik doe. En dat voelt heel erg goed 

X

Monique 

Laatst bewerkt: 04/10/2023 - 12:07

❤️❤️Stilgevallen moest ik aan onderstaand filmpje denken, aan de woorden van Anne-Mar Zwart, een jeugdheldin van mij. 'kanker is geen strijd, dat zou betekenen dat als de kanker niet weggaat, dat je niet je best hebt gedaan'.

er zullen altijd mensen op de wereld zijn die zich inzetten voor kanker-bestrijding en -bezinning in de hoop dat het in de toekomst wel bestreden kan worden. In deze tijd is het hopen met de ziekte dat de dobbelsteen (een beetje) jouw kant op valt en het geluk vinden in het nu. Ik hoop met heel mijn hart dat jullie samen in het heden nog stralen van geluk mogen vangen en voelen in kleine momenten, ondanks het verdriet.

Ik wens jullie liefde toe en het vormen van mooie herinneringen (en interieur van jullie huis)

Mirre

Laatst bewerkt: 28/10/2023 - 00:35

Jeetje Niels, ik dacht dat ik jouw blog volgde maar blijkbaar nog niet want ik had geen berichten gezien. En nu dan deze, wat een klotenieuws. 

Als mede palliatief herken ik dit proces zo. Eerst de immense angst, onmacht, wanhoop. En dan steeds een beetje meer berusting. Tot op zekere hoogte, want me er helemaal bij neerleggen kan ik denk ik nooit. Ik probeer niet te ver vooruit te kijken en zeg altijd: vandaag ben ik er en vandaag is het goed (op sommige dagen is het niet goed, maar die gaan ook weer voorbij). Heel veel sterkte, liefde en mooie momenten gewenst.

Liefs Sandra

Laatst bewerkt: 01/11/2023 - 10:37