Een jaar

Het is nu een jaar geleden dat ik de diagnose kreeg. Ik heb dit jaar geleefd alsof het mijn laatste is. En dat is het ook. Je zou natuurlijk wel willen dat er nog zo’n jaar mogelijk is. Maar dat is helaas niet het geval. De voortschrijdende kanker leidt tot stapsgewijze verslechteringen, nu met meerdere treden tegelijk. Daardoor zijn we toch nog plotseling, zij het niet onverwacht, in de laatste dagen en uren beland. Mijn 'nieuwe balans' was van korte duur.

Om het lijden te bestrijden resteert alleen morfine en als laatste een slaapmiddel dat je in slaap brengt. Van wat volgt merk je dan niks meer. Het alternatief is euthanasie. Dat heeft nu mijn voorkeur omdat je dan de kans hebt om er zelf bij te zijn, je bent je bewust van wat er gebeurt. Dat moet dan wel voordat je in slaap bent. Als je in slaap bent gebracht is dat niet meer mogelijk. Ik vind het niet aantrekkelijk om voor onbepaalde tijd nog slapend aanwezig te zijn. Daar zie ik de zin niet van in.

Vandaag zijn alle overwegingen en mogelijkheden opnieuw doorgesproken en hebben we een plan opgesteld. Het is dus kortdag.

We kijken terug op een heel mooi jaar waarin we veel hebben kunnen doen ondanks de ziekte. Het is welhaast te veel om op te noemen. Wie terugleest in het blog krijgt er een behoorlijk goed beeld van. Woensdag was het Amsterdamse tennisclubje nog op bezoek. We hebben enkele liederen gezongen en genoten van hun kookkunsten. De foto is toen gemaakt.

Wat ik nogmaals wil zeggen is dat we alleen maar positieve ervaringen hebben met onze zorgverleners. De politiek en vooral de economen zouden zich daar niet mee moeten bemoeien. Volgens mij zou het dan veel beter gaan. Al die bemoeizucht van mensen die zelf geen verstand hebben van zorg, werkt alleen maar verstorend.

Dit is mijn voorlaatste blog. Het laatste blog heb ik eerder al geschreven en heeft de titel “Einde”. Dorine zal het plaatsen nadat het einde is ingetreden.

 

36 reacties

Wat krachtig dat je deze fase zo goed verwoord en ook deelt.  Waardig afscheid en ik hou van je....fantastisch wat je ook betekent voor mijn lieve zus Dorine. Van mij en Ingeborg  heel veel liefs en dank je wel voor alle momenten die we samen mochten beleven en ook voor je lach. Ik zie je nog genieten op het ijs tijdens de muzieksleetour in jullie buurt. Een goede reis naar een volgende fase waar we elkaar hopelijk weer gaan treffen. Doe alvast de groeten aan vele dierbaren die daar al zijn. Liefs en sterkte...

Laatst bewerkt: 09/09/2022 - 18:41

Het einde is nu definitief. Tot het laatst heb je bewust geleefd alsof het de laatste dag/ jaar is.
Ik wil je bedanken voor de blogs waarin je ons meenam in het laatste jaar en de keuzes die je/ jullie daarin gemaakt hebben om het leven  voluit te leven binnen de mogelijkheden, die er nog waren.
Heel fijn om bewust het einde te kunnen meemaken in de vertrouwde omgeving met je geliefde(n).

Laatst bewerkt: 09/09/2022 - 18:43

Heel veel dank voor je/jullie openhartigheid! Heel veel dank voor je/jullie waardering van de zorgverleners: dat mag in de krant! Heel veel 🌟 sterkte met het afscheid! Heel goede reis en heel goede bestemming, Ben! Heel veel 🌟 sterkte met de fase, die volgt op afscheid, Dorine! Weet me te vinden, anders vind ik jou wel! 

 

Laatst bewerkt: 09/09/2022 - 19:34

Dankjewel allerbeste Ben, dat je me de kans geeft om afscheid van je te nemen en je los te laten. Ik ben onder de indruk gekomen van de open wijze waarop je je dierbaren voorbereidt op het definitieve afscheid. Ik wens jou en Dorine kracht en warmte voor deze finale en dat de liefde zal overwinnen. Dank je wel dat ik een tijdje met je mee mocht wandelen op je levenspad. 
Berd Stapelkamp

Laatst bewerkt: 09/09/2022 - 19:32

Vaarwel Ben. Ik wil je bedanken voor al je wijsheid en mooie blogs waar ik veel steun uit haal. Ik wens je een goede reis. Liefs, Wikje

Laatst bewerkt: 09/09/2022 - 19:49

Beste Ben, ik weet niet wat ik zeggen moet. Wij kennen elkaar niet persoonlijk, maar je blog greep mij erg aan en ik wilde je daarom even laten weten dat jij en je naasten in mijn gedachten zijn ✨

Liefs, 

Laatst bewerkt: 09/09/2022 - 20:14

Lieve Ben, vaarwel. Woorden schieten tekort.  Maar toch, je was groots, steeg boven jezelf uit. En nu snel boven ons allen. Ik hoop dat je daar ook kunt lachen en genieten! Ik zal je (lach) nooit vergeten!

Laatst bewerkt: 09/09/2022 - 20:33

Het was een genot je te lezen Ben. Ik hoop dat als mijn tijd is gekomen dat ik dan net zo sterk ben. Een fijn uiteinde heeft nu een extra dimensie.

Laatst bewerkt: 09/09/2022 - 22:01

Bedankt voor je mooie blogs Ben. Ik wens jou en je geliefden veel sterkte toe in deze fase en met alles wat daarna komt ❤️

Laatst bewerkt: 09/09/2022 - 23:51

Liefs voor jou en je naasten in deze laatste uren. Jouw blogs waren  interessant om te lezen en je hebt een fijne schrijfstijl. 

Laatst bewerkt: 10/09/2022 - 01:28

Dankjewel voor je mooie blogs, Ben.Heb er veel kracht uit mogen halen in het afgelopen jaar dat ik zelf ziek was.

Ik gun jou de mooiste rust die er is.

Leslie   ❤

Laatst bewerkt: 10/09/2022 - 03:46

Ben ik wens je een goede reis. Mijn dank voor je blogs; ik heb er een paar dingen van geleerd. Mijn trein staat ook al te wachten, maar ik hoop dat die nog niet al te gauw vertrekt......H

Laatst bewerkt: 10/09/2022 - 06:11

🌹❤️🌹

Voor nu wens ik jullie heel veel sterkte, en daarna wens ik jou Ben een hele goede reis

misschien tot zoals Vera Lynn zong,:

“We’ll meet again”

☘️

Bernie🌹

 

Laatst bewerkt: 10/09/2022 - 06:17

Lieve Ben 

De manier waarop jij omgegaan bent  met je ziekte is een voorbeeld voor ons allen .

Ik hoop dat als mijn tijd erop zit ik met diezelfde combinatie van moed en berusting , aanvaarding  mijn einde  tegemoet kan zien .
 
En dan zal ik jouw blogs zeker nog eens herlezen . Zal dan een grote steun zijn .

Vaarwel en dank voor alles wat je geschreven hebt

Willy

 

Laatst bewerkt: 10/09/2022 - 08:02

Ben, wat vond Ik ik het bijzonder om na zoveel jaar  weer in (online) contact met je te zijn gekomen.  Dank voor je mooie blogs. En een zachte laatste reis gewenst. Warme groeten Josine

Laatst bewerkt: 10/09/2022 - 08:14

Beste Ben,

Ik ben diep onder de indruk van de manier waarop je ons meegenomen hebt in jouw laatste jaar. Het heeft ons ook waardevolle inzichten gegeven. Bedankt hiervoor. Vaarwel. 

Claudia

Laatst bewerkt: 10/09/2022 - 08:17

Lieve Ben,

een jaar heb je mij/ons meegenomen op je pad. Krachtig en nuchter beschreef je je belevenissen en overdenkingen. Dank je wel voor dit inkijkje. Ik hoop dat de laatste dagen gaan zoals je verwacht en dat al te veel pijn je bespaard blijft.

het ga je goed en sterkte voor Dorine en je andere naasten.

liefs Hanneke

Laatst bewerkt: 10/09/2022 - 08:34

Dag Ben,

In deze laatste tijd en je laatste reis wens ik je toe ook gezelschap te hebben van een gevleugeld leider. Ke zult ook over deze laatste tijd goed nagedacht hebben. Dat alles mag lopen zoals je wenst.

Johan

Laatst bewerkt: 10/09/2022 - 09:01

Beste Ben,

Ineens lijkt het zo snel te gaan, of misschien heb ik wel een beetje gestruisvogeld. 

Ik wil je bedanken voor je prachtige blogs en een kijkje in jouw leven als kankerpatiënt.

Nog een laatste bemoediging heb ik eigenlijk niet, want alle woorden lijken zo vreselijk leeg.

Goede reis, Ben.

Laatst bewerkt: 10/09/2022 - 09:11

Lieve Ben (schoonbroer) 

woorden….

1 jaar omgevlogen, voor jou / jullie elke dag intens geleefd. Volgend weekend staat in mijn agenda om je een bezoek te brengen. Te laat ….🥲

Woorden…..

Fijn dat je in mij (ons) leven was. Fijn dat ik het laatste jaar mee heb mogen reizen hoe jij je pad /leven leefde met je lieve Dorien. Hoe krachtig, realistisch je ermee om gaat. 
 

lieve Ben 

ik ga je missen, de jongste broer van mijn overleden lieve man Jos, die ik plotseling moest afgeven op zijn 69 jaar. 

woorden …….

Lieve Ben 

vaarwel, goede reis terug naar het grote geheel. Liefst Tanja 😘

kracht voor Dorine 😘

Laatst bewerkt: 10/09/2022 - 12:28

Ontroerd las ik je voorlaatste blog. Ik wil je bedanken dat je hier was, dat je met prachtige en tot nadenken stemmende woorden je verstand én gevoel hebt gedeeld. Ik vind je bijdragen hier enorm waardevol en verrijkend. En ik zal voortaan anders naar zwanen kijken.

Ik wens jou, maar natuurlijk ook je Dorine, álle kracht en sterkte! 

Dag Ben...

Warme groet,

Carolina 

Laatst bewerkt: 10/09/2022 - 11:48

Dag lieve Ben.  Je hebt zoveel indruk gemaakt met je blogs en je reis van diagnose naar hier. Eigenlijk willen we je nog jaren hier houden. Maar als dat niet lukt, spreid je vleugels als één van de mooiste vogels uit je boek en maak een mooie zachte vlucht. Sterkte voor jou, Dorine en alle liefhebbenden. 

xx, Joke 

Laatst bewerkt: 10/09/2022 - 18:02

Dag Ben, we kennen elkaar niet, maar bij deze stuur ik je een hartje 💖

Hartelijke groet voor jou én je naasten! Agnes.

Laatst bewerkt: 10/09/2022 - 20:24

Lieve Ben,

Kippenvel bij het lezen van deze blog. Bedankt voor alle voorgaande berichten.

Dag mooi mens ❤😘

Laatst bewerkt: 11/09/2022 - 13:51

Dag Ben,

Dat je met veel liefde mag vertrekken naar de overkant. 
Altijd optimistisch, altijd goedgezind terwijl je deze zware ziekte hebt gedragen.

Ik ken je ook niet maar volg je al een tijd. 
 

Lies 🍀🍀🍀🍀🍀

Laatst bewerkt: 12/09/2022 - 20:09

Lieve Ben,
Ik heb met bewondering aan de zijlijn meegelezen en je proces gevolgd. Ik vind het heel mooi hoe je alles hebt omschreven en het gaf mij veel steun. Jouw proces leek heel erg op dat van mijn broer en als hij zo mooi had kunnen schrijven als jij, was dit ook zijn verhaal geweest. Het gaf mij ook het gevoel dat hij er weer een beetje was en dat was zo fijn.

Nietszeggend voor jou maar ik wil je laten weten hoe waardevol jouw verhaal is en dat je ook een beetje in mijn hart bent gaan zitten. Dit onvermijdelijke einde komt dan toch weer plotseling. Ik wens je een rustig, mooi en liefdevol einde met je  geliefde Dorine. Ik denk aan jullie.

Hartegroet,
Femke

Laatst bewerkt: 13/09/2022 - 10:08

Beste Ben,

 

Allereerst mijn complimenten over de wijze hoe jij, in je blogs, situaties boeiend weet te verwoorden met een vleugje humor en een boodschap. Zo ook het boek “Gevleugeld leiderschap” met een knipoog naar de natuur. Waar wij als mensen doorheen galopperen en daardoor de details aan ons voorbij laten gaan. Want wat is tijd? In onze huidige maatschappij een factor van stress en voor een eskimo het vangen van een vis. Na het lezen van je een na laatste blog, is tijd een andere dimensie geworden voor jullie. Heel veel sterkte. 
We zullen je missen 

GroeTheo 

Laatst bewerkt: 14/09/2022 - 07:54

Goedemorgen Nieuwe dag,

Je ben in een rollercoaster verzeild geraakt. Naast alle fysieke problemen moet je nu ook mentaal “tegenslagen” incasseren. Ik wens jullie toe dat veel  “four seasons in one day”  jullie bespaard blijven. 
Groeten,

Berd

Laatst bewerkt: 15/09/2022 - 11:27