Over mij

Hallo, 

ik wil het verhaal vertellen van Dick, mijn man. Tot vorig jaar feb was Dick een gezonde fitte man van bijna 78 , die nooit ziek was

Half feb kreeg hij last van obstipatie. Nooit eerder last van gehad. Dus na een paar dagen naar de huisarts. Die schreef lactulose voor, samen met vezel zakjes. Bijna geen resultaat. Dus na weer een aantal dagen weer terug. Nu microlax meegekregen. Beetje resultaat. Daarna klysma’s geprobeerd. 
Het ging alleen maar slechter en op 28 feb heb ik Dick naar de huisartsenpost gebracht. Zijn pols was op hol en ik zag het mis gaan, Hij had vreselijke pijn.

Op de HAP kreeg hij gelijk een infuus met pijnstilling en werd de ambulance geregeld, die hem naar Maasstad zhuis bracht.

Daar heeft hij de nacht op de ic doorgebracht vanwege hartklachten, door alle stress en pijn. Nooit eerder hartproblemen gehad.

De volgende ochtend, op zondag, kreeg Dick een ct scan. Waaruit bleek dat hij een darmafsluiting had door een grote tumor. Hij werd diezelfde dag geopereerd, kreeg een colostoma en alle lymfes bij de tumor werden ook verwijderd want die zagen er ook verdacht uit.

Het duizelde ons, zomaar uit het niets, een doodzieke man met een stoma. Het was darmkanker met uitzaaiing in de lymfes en gelukkig niet naar andere organen.

De stoma zag er niet uit, gelijk al niet, maar men hoopte , dat het goed zou komen. Ik heb 30 jaar gewerkt in de thuiszorg, dus ik zag , dat het niet goed was. Hij was zwart en lag te diep en had geen doorbloeding.

Nadat hij wat aangesterkt was, vertelde de oncoloog ons, dat hij wilde starten met chemo.. Dus we gingen dat traject in. Dick veranderde in een oude man, erg moe en zijn stoma begon problemen te geven. Hij kreeg stoma stenose, wat betekent, dat de stoma dicht groeit. Ik moest iedere ochtend de stoma oprekken. En het was erg pijnlijk voor hem, zodra er maar ontlasting uit moest.

Als gevolg van de chemo kreeg Dick last van zijn gebit. Een grote ontsteking onder een kies. We kregen toestemming van de oncoloog om tussen 2 chemo’s door naar de kaakchirurg te gaan. Die de kies eruit getrokken heeft. Dick kreeg gelijk een enorme zwelling bij de kaak

 En dat duurde lang voordat het wegging. Bij nacontrole bij de kaakchirurg wees Dick hem op een vreemd plekje in de wang. Hij zag het toen ook en nam een biopt.

De uitslag kwam als een mokerslag……uitzaaiing van de darmkanker in de mond. De oncoloog had het nog nooit meegemaakt.De wang is maanden dik gebleven, de wonden in de kaak en mond waren giga. Er is een medisch fotograaf bij ingeschakeld om dit proces te volgen.

Ondertussen was de oncoloog erachter, dat Dick een vorm van darmkanker had, waarop de chemo geen vat heeft.

Onze wereld stortte in, maar de oncoloog had een voorstel, hij zei, dat hij immuuntherapie wilde gaan proberen. Dat was nieuw bij deze vorm van kanker, maar bij andere kankersoorten werkte het levensverlengend. Als je geluk had.

In juli vorig jaar is hij begonnen met immuun therapie. Na een paar maanden werden de wonden kleiner in de mond en nu zijn ze geheel verdwenen. Dick hoort nu bij de 5% waarbij de immuuntherapie aanslaat.

iedere 3 weken krijgt hij een infuus in het ziekenhuis en hij heeft totaal geen bijwerkingen van de immuuntherapie.De oncoloog zegt dathij doorgaat met deze behandeling zolang de kanker stabiel blijft.

Afgelopen oktober is er ook een operatie geweest aan de stoma, want door de stenose kon dat niet anders. Wij wilden graag dat de stoma volledig weggehaald werd, maar de chirurg durfde dat niet aan. Vanwege de uitzaaiingen in het buikvlies. Dus er is een revisie gedaan. De stoma werkt nu pijnloos.

Al met al zijn we voirzichtig hoopvol aan het nieuwe jaar begonnen.

Dick voelt zich fit en zegt zelf, dat hij niet meer ziek is. En daar lacht de oncoloog dan een beetje  om.

We weten niet , hoe het verder zal gaan. Maar nu gaat het goed