15 bestralingen op hals gehad, nog 18 te gaan !

in oktober vorig jaar ging ik met een vergrote klier in mijn hals naar de huisarts. Deze verwees mij meteen door en 2 dagen later zat ik bij de radioloog. Weer 2 dagen later werden een punctie en biopten genomen uit de lymfeklier (-en) in de hals en weer 2 dagen later werd mij de diagnose plaveiselcel carcinoom meegedeeld. Primaire onbekend. In het maasstad ziekenhuis in Rotterdam is de diagnostiek gedaan: kijkoperatie onder narcose in de keel, mri scan, ct scan, pet scan, geen duidelijke tumor te vinden, geen verdere uitzaaiingen, alleen levendige cellen rond de lymfeklieren en levendigheid in de keel. Met deze diagnose kwam ik terecht bij de kno oncoloog in de Daniël den hoed in Rotterdam.
Daar werd de kijkoperatie onder narcose nogmaals uitgevoerd, er werden op ev verdachte plekken biopten genomen maar weer was er geen tumor gevonden. De diagnose berustte op de uitslag van de petscan, waarschijnlijk tongbodem carcinoom.
Omdat er geen primaire gevonden is hanteert de Daniël den hoed het principe eerst dissectie van de halsklieren , daarna bestraling.
En zo gebeurde. Half december werden mijn halsklieren verwijderd, 12, waarvan 5 niet goed, ik kreeg 2 drains en deze bleven 6 dagen zitten. Op zondag 21 december mocht ik het ziekenhuis zonder drains verlaten. De weken erna voel je pas de impact van deze operatie. Mijn oor is gevoelloos, ook een deel van de kaak en hals, aanvankelijk had ik een overgevoelige onderhals en nek, haar wassen was geen pretje, maar dit wordt langzaamaan minder. Wel is mijn schouder verzwakt door het verminderd werken van de monnikskapspier en is de nek en ook de hals stijf. 3x per dag doe ik oefeningen om de hals en nek soepeler te maken en de schouder te verstevigen. Overigens heeft mijn arts een mooi, praktisch onzichtbaar litteken afgeleverd , belangrijk voor een (ietwat ijdele) vrouw.
21 januari zijn de bestralingen begonnen. 6x per week, een dag 2x. De eerste 23 zijn breed bestralingen daarna krijg ik een ander schema.
Ik moest erg wennen aan het masker. Zo eng als je daar vastgeschroefd op tafel ligt. Inmiddels ben ik gewend en omdat de bestralingen maar 2 minuten duren is het nu te doen.
De eerste bijverschijnselen doen zich voor, zweertjes in de mond, pijnlijke keel en moeilijker slikken. Ik kauw regelmatig kauwgom om mijn kaken en speekselklieren te blijven trainen en eet geen beschuitjes en crackers meer. Ik probeer zo goed als het gaat op gewicht te blijven en dat lukt nog steeds hoewel mijn trek afneemt. Ook fiets ik op de hometrainer of wandel om in conditie te blijven. Moe ben ik nog niet.
Natuurlijk houdt mij de vraag bezig of de primaire tumor nog naar voren komt en of er dan nog iets gedaan kan worden. Ook meen ik wel eens iets te voelen steken in mijn kies of kaak en ben ik bang dat het daar al naartoe uitgezaaid is. Al met al onzekere tijden.
ik ben heel benieuwd naar reacties. Hoor graag van jullie,
maartje13