Chondrosarcoom

Tmc over deze informatie

Chondrosarcoom is een zeldzame, kwaadaardige bottumor. De tumor ontstaat uit de cellen die kraakbeen vormen. Een chondrosarcoom kan in alle botten in het lichaam ontstaan. Het ontstaat meestal in het bovenbeen, de bovenarm of de ribben. Chondrosarcomen komen het meeste voor tussen de 50 en 70 jaar.

Er zijn veel verschillende vormen van chondrosarcoom. Deze zijn te verdelen in een primaire en een secundaire vorm.

Primaire vorm

Deze chondrosarcomen ontstaan direct in het bot. Ze heten ook wel conventionele chondrosarcomen. 

Secundaire vorm

Dit zijn chondrosarcomen die ontstaan uit goedaardige kraakbeentumoren. Goedaardige kraakbeentumoren kunnen meervoudig (multipel) voorkomen. Er zijn 2 vormen van deze goedaardige tumoren.
 • een enchondroom ontstaat midden in het bot.
 • een osteochondroom ontstaat aan het botoppervlak.

Deze goedaardige kraakbeentumoren kunnen al langere tijd aanwezig zijn en overgaan in kwaadaardige chondrosarcomen.

Uitzaaiingen

Kanker kan uitzaaien. Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen. De kans dat een chondrosarcoom uitzaait, hangt af van de gradatie. Graad I zaait bijvoorbeeld bijna nooit uit. Als chondrosarcoom uitzaait, is dit meestal naar de longen. 

Wat is een sarcoom?

Een sarcoom is een kwaadaardige tumor van het steun- en bindweefsel. Deze vorm van kanker kan bijvoorbeeld ontstaan in: 
 • spieren
 • zenuwen
 • vet
 • bloedvaten
 • lymfevaten
 • bindweefsel
 • kraakbeen
 • bot

Deze weefsels komen in het hele lichaam voor. Een sarcoom kan dan ook overal in het lichaam ontstaan. Sarcomen zijn zeldzame tumoren. Ze worden vaak niet als sarcomen herkend. Maar worden bijvoorbeeld aangezien voor sportblessures of goedaardige gezwellen. 

Er bestaan meer dan 50 soorten sarcomen. Deze zijn in te delen in 2 categorieën: wekedelensarcomen en botsarcomen. Sarcomen die ontstaan in de weke delen zijn te vinden onder wekedelentumoren. Sarcomen die ontstaan in bot zijn te vinden onder bottumoren.

Bottumoren

Bottumoren kunnen goed- of kwaadaardig zijn. Is de tumor kwaadaardig? Dan heet het botkanker.

Bij botkanker gaan botcellen zich ongecontroleerd delen. De tumor ontstaat als eerste in de botten.

Misverstanden over botkanker

Mensen hebben het vaak over botkanker. Maar ze bedoelen dan soms:
 • Een uitzaaiing van een ander soort kanker in de botten. Dit is geen botkanker en heet dus ook niet zo. Een voorbeeld: wordt er bij prostaatkanker ook kanker in de botten gevonden, dan heeft u zeer waarschijnlijk geen botkanker. Dit zijn dan uitzaaiingen van prostaatkanker in de botten. De uitzaaiingen worden dan ook als prostaatkanker behandeld. Het verschil tussen botkanker en een uitzaaiing in de botten is dus de soort cellen waaruit de tumor in de botten is ontstaan.
 • Kanker van het beenmerg, zoals multipel myeloom. Een andere naam voor deze ziekte is de ziekte van Kahler. Dit is geen kanker van het bot, maar van het beenmerg dat in het bot zit. Multipel myeloom kan het botweefsel wel aantasten.