Hoe wordt hyperbare zuurstoftherapie gegeven?

Opslaan

Hyperbare zuurstoftherapie is een intensieve behandeling. Gemiddeld ondergaat een patiënt 30 tot 40 sessies van 2 uur. Lees verder onder behandelduur. 

Hieronder wordt beschreven hoe een behandelsessie verloopt.

De luchtdruk in de behandelkamer neemt toe

Er worden meestal tussen de 10 en 20 patiënten tegelijk behandeld in een hyperbare kamer. In het begin is er ook medewerker aanwezig voor de begeleiding.

Als alle patiënten in de behandelkamer zitten, gaat de deur dicht. De luchtdruk in de kamer wordt dan langzaam verhoogd naar 2½ atmosfeer. Dat is te vergelijken met het maken van een duik naar 15 meter onder water. Het duurt ongeveer 10-15 minuten totdat de gewenste luchtdruk is bereikt.

Je krijgt een masker of 'hood' op

Is de gewenste druk in de ruimte bereikt, dan moet je je masker opzetten. De aanwezige medewerker kan je hierbij helpen. Het masker sluit over je neus en mond en wordt gekoppeld aan een slang. Via dit masker adem je 100% zuurstof in. De bedoeling is dat je dit masker de hele behandeling op houdt. Alleen als je je niet lekker voelt, mag je het masker afzetten.

In plaats van een masker kun je ook een zogenaamde “hood” krijgen. Dit is een soort kap over het hoofd die opgeblazen wordt met zuurstof.

Mensen met een tracheostoma kunnen een canule met een adaptor krijgen, waarmee de slangen rechtstreeks op de canule worden aangesloten.

Er zijn 'zuurstofblokken' en 'luchtpauzes'

De behandeling bestaat uit 3 zuurstofblokken van 20 minuten en 1 zuurstofblok van 15 minuten. Tussen de blokken in zitten ‘luchtpauzes’ van 5 minuten waarin de toevoer wordt veranderd naar normale lucht. Dit gebeurt automatisch. Je merkt er niets van.

Als de ‘luchtpauze’ start, krijg je  via de intercom een seintje dat je de slang mag losmaken van het masker. Je kunt op dan bijvoorbeeld een slokje water nemen. Moet je erg plassen, dan kun je in de sluis een po gebruiken. Als de 5 minuten voorbij zijn, wordt er weer omgeroepen dat de slang weer gekoppeld moet worden.

Tijdens de behandeling kun je lezen of puzzelen (met een potlood). Er is meestal een mogelijkheid om met een koptelefoon naar muziek te luisteren of een film te kijken.

Je voelt druk op je oren

Doordat de druk in de behandelkamer oploopt, voel je druk op je oren. Dit komt omdat de druk aan de buitenkant van het trommelvlies hoger is dan aan de binnenkant. Je voelt deze druk ook bij het landen van een vliegtuig, tijdens het rijden door de bergen of in een lange tunnel. Je kunt dit gevoel verhelpen door te kauwen, slikken, gapen of door de oren te klaren.

De luchtdruk in de behandelkamer neemt weer af

Na het laatste zuurstofblok wordt de druk langzaam afgebouwd. Je  hoeft dan niet meer te klaren. De druk achter de trommelvliezen verdwijnt vanzelf. Tijdens de drukafbouw houd je je masker op.

Behandelruimte bij hyperbare zuurstoftherapie

Behandelruimte hyperbare zuurstoftherapie (bron: AMC).

Controleruimte

Controleruimte (bron: Instituut voor Hyperbare Geneeskunde).

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2017

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Drs. Brink, A. van den (chirurg), Drs. Hilhorst, H.A. (overige deskundige), J.T.C. Persijn. drs. (overige deskundige)