Wat is doelgerichte therapie

Opslaan

Doelgerichte therapie (‘targeted therapy’) is een behandeling bij kanker. Doelgerichte therapie probeert de groei van de tumor tegen te gaan. De behandeling richt zich vooral op de kankercellen zelf. 

Er zijn veel soorten doelgerichte therapie. Ze werken allemaal verschillend maar hebben hetzelfde doel: het remmen van de signalen waardoor de kanker kan groeien. 

Over de behandeling met doelgerichte therapie zijn nog veel vragen. Daarom lopen er een aantal wetenschappelijke studies naar de werking van deze behandeling.  

Bij sommige kankersoorten is doelgerichte therapie al een standaardbehandeling. Voor andere kankersoorten onderzoeken wetenschappers nog of doelgerichte therapie een goede behandeling is. Het is mogelijk dat je in dat geval de behandeling in onderzoeksverband kunt krijgen. 

Kan iemand genezen door doelgerichte therapie? 

Een behandeling met doelgerichte therapie kan genezing als doel hebben. Je krijgt doelgerichte therapie dan vaak met een andere behandeling. Ook kan het een aanvullende (adjuvante) behandeling zijn, bijvoorbeeld na een operatie. De behandelingen versterken elkaars werking. Hierdoor kan de kans op overleving groter worden. 

Als iemand niet meer kan genezen van kanker, kan doelgerichte therapie soms het leven verlengen of de klachten verminderen. Het is dan een palliatieve behandeling. 

Doelgerichte therapie

In deze video zie je hoe doelgerichte therapie werkt.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.