Verklarende woordenlijst borstkanker beschikbaar

7 oktober 2020
 

Woordenlijst borstkanker

Hoe meer patiënten lezen in hun online medisch dossier, hoe minder zij ervan begrijpen. Cutane invasie, fibroadenoom, periareolair zijn normale begrippen in de medische wereld, maar patiënten struikelen er over. Om deze verwarring te voorkomen heeft Stichting kanker.nl samen met borstkankerspecialisten van het Maastricht UMC+ een verklarende woordenlijst borstkanker ontwikkeld. Het woordenboekje bevat 300 termen en is direct in te zien voor de patiënt in MijnMUMC, het online patiëntenportaal van het Maastricht UMC+.

De woordenlijst die uitleg geeft voor borstkankerjargon is een initiatief van oncologisch chirurg Marjolein Smidt van het Maastricht UMC+. Zij merkte dat patiënten op zoek naar antwoorden in hun online dossier soms alleen maar meer vragen kregen. Om patiënten in de portalen van betere en toegankelijker informatie te voorzien, is het idee ontstaan om een verklarende woordenlijst aan te bieden.

SmidtSmidt heeft een duidelijke overtuiging over de rol van toegankelijke informatie voor borstkanker­patiënten.
"Het is goed dat patiënten zelf inzage hebben in hun dossier. Maar de zorginformatie die daar in staat, is onze vaktaal. Het overgrote deel van de patiënten kan daar geen chocola van maken. Daarom heb ik mijn collega’s en Stichting kanker.nl gevraagd om te helpen bij de vertaling voor patiënten. Dat er nu een woordenboek met 300 patiëntvriendelijke termen in ons portaal staat, is een flinke stap in de goede richting. Het liefst zie ik dat deze lijst opgenomen wordt in alle portalen zodat alle borstkankerpatiënten in Nederland de juiste uitleg krijgen. Immers 1 op de 7 vrouwen in Nederland krijgt met borstkanker te maken."

Lees hier het hele persbericht.

Download de woordenlijst borstkanker in PDF.