Stadiumindeling bij thymuskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Met de stadiumindeling schat de arts de vooruitzichten in en stelt hij of zij een behandeling voor. Het stadium geeft aan hoever de ziekte zich in het lichaam heeft uitgebreid. 

Hiervoor moet de arts weten: 

  • waar de tumor zit
  • hoe groot de tumor is
  • of de tumor in ander weefsel is gegroeid 
  • of er uitzaaiingen zijn en waar

Stadiumindeling bij thymuskanker

Thymoom is de meest voorkomende soort thymuskanker. De stadium-indeling van thymoom is als volgt:

Stadium 1

De tumor zit alleen in de thymus en het kapsel rondom de thymus of is doorgegroeid in het vetweefsel rondom de thymus of in de longvliezen.

Stadium 2

De tumor is doorgegroeid naar het hartzakje.

Stadium 3A

De tumor is doorgegroeid naar de longen, borstkas, middenrifszenuw of grote bloedvaten (bovenste holle ader, grote aderen in de nek of van de longen).

Stadium 3B

De tumor is doorgegroeid naar de aorta, hartspier, luchtpijp of slokdarm.

Stadium 4A

De tumor is doorgegroeid naar omliggende structuren én naar oppervlakkig gelegen lymfeklieren in de borstkas. Of er zijn uitzaaiingen in de longvliezen of hartzakje

Stadium 4B

De tumor is doorgegroeid naar omliggende structuren én naar dieper gelegen lymfeklieren in de borstkas. Of er zijn uitzaaiingen naar de longen of andere organen.

Indeling op soort cellen 

Daarnaast worden thymomen ingedeeld op de soort cellen waaruit ze ontstaan. Hiervoor gebruiken artsen de indeling van de World Health Organisation (WHO). Bij deze indeling gaat het erom hoe de tumorcellen er onder de microscoop uitzien.

Voor thymomen zijn er op basis van de soort cellen 6 categorieën:

Type A thymoom

Type A thymoom bestaat uit epitheelcellen. De vooruitzichten voor mensen met dit tumortype zijn goed. Bijna 100% van de mensen met dit tumortype is 15 jaar na de diagnose nog in leven.

Type AB thymoom

Dit lijkt op type A thymoom, meer er zitten ook lymfocyten in de tumor. De vooruitzichten voor mensen met dit tumortype zijn goed. Ongeveer 90% van de patiënten met dit tumortype is 15 jaar na de diagnose nog in leven.

Type B1 thymoom

Bij dit tumortype bevat de tumor veel lymfocyten, maar de epitheelcellen lijken geen afwijkingen te bevatten. De vooruitzichten voor mensen met type B1 thymoom zijn goed. Ongeveer 90% van de patiënten met dit tumortype is 20 jaar na de diagnose nog in leven.

Type B2 thymoom

Dit type heeft ook veel lymfocyten, maar de epitheelcellen hebben wel afwijkingen. Ongeveer 60% van de patiënten met dit tumortype is 20 jaar na de diagnose nog in leven.

Type B3 thymoom

Dit type heeft weinig lymfocyten en de epitheelcellen zien er normaal uit. Ongeveer 40% van de patiënten met dit tumortype is 20 jaar na de diagnose nog in leven.

Type C thymoom (thymuscarcinoom)

Thymuscarcinoom is agressiever dan andere typen. Bij de diagnose thymuscarcinoom is er vaak al sprake van uitzaaiingen. Een thymuscarcinoom kan laaggradig of hooggradig zijn. Een hooggradig thymuscarcinoom groeit sneller en zaait makkelijker uit dan een laaggradig thymuscarcinoom. Ongeveer 35% van de mensen met een thymuscarcinoom is 5 jaar na de diagnose nog in leven. Ongeveer 28% is na 10 jaar nog in leven.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Foto Monique Hochstenbag

Dr. Monique Hochstenbag

Longarts, Maastricht UMC+

Persoonlijke pagina

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2017