Bestraling bij talgkliercarcinoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bestraling kan bij een talgkliercarcinoom een behandeling zijn als een operatie niet kan of als je geen operatie wilt.

De kans op genezing is bij bestraling wel iets kleiner dan bij een operatie. Het is namelijk niet te controleren of de tumor helemaal weg is na bestraling. Blijven er toch nog kankercellen achter, dan kan de tumor terugkomen na de behandeling.

Bestraling kan soms ook een aanvullende behandeling zijn na een operatie. Verder kan bestraling helpen om klachten bij uitzaaiingen te verminderen.

Lees op deze pagina verder over:

Bestraling van een talgkliercarcinoom in het ooglid of rond de oogkas

Bij een talgkliercarcinoom in het ooglid of rondom de oogkas, adviseert de arts soms een behandeling met bestraling. Dit gebeurt altijd na overleg met het multidisciplinair team. 

Bestraling van het ooglid of het gebied rond de oogkas kan gevolgen hebben op de lange termijn, zoals een droog oog en schade aan het netvlies. Die gevolgen kunnen veel invloed hebben op je leven. Bespreek samen met je arts of de verwachte voordelen van bestralen opwegen tegen de bijwerkingen en gevolgen.

Kies je voor bestraling, dan verwijst de arts je door naar een bestralingsarts. Die geeft uitleg over de behandeling.

De soort bestraling die je krijgt, hangt af van de plaats van de tumor en   hoe uitgebreid de tumor is. Ook speelt mee hoe dicht de tumor zit bij het oog, de oogzenuw en de traanklier.

Droog oog door bestraling

Door bestraling van het ooglid kun je een heel droog oog krijgen. Dat kan ernstige klachten geven. Je hebt bijvoorbeeld de hele tijd een branderig gevoel, jeuk of een tranend oog. 

Soms gaan de klachten over, maar soms blijven ze bestaan. Dan is het nodig om continu oogdruppels en zalf te gebruiken. 

Schade aan het netvlies door bestraling

Bij bestraling van het oog kan er ook straling op het netvlies zijn gekomen. Straling kan het netvlies beschadigen. Het is van tevoren moeilijk te voorspellen of er schade ontstaat en hoeveel. 

Mogelijk krijg je problemen met zien. Een laserbehandeling kan soms helpen, of injecties in het oog met vaatgroeiremmers. Sommige patiënten hebben maar enkele injecties nodig, andere krijgen iedere maand zo’n prik. 

Een laserbehandeling gebeurt met een laserapparaat. Uit dit apparaat komt een superdunne, felle, heldere lichtstraal. Via een microscoop kan de arts deze lichtstraal heel precies op 1 plek richten. Zo kan hij of zij daar het weefsel uitschakelen.

Bestraling van een talgkliercarcinoom op andere delen van de huid

Bestraling komt niet vaak voor bij een talgkliercarcinoom op andere delen van de huid. Meestal stelt de arts een operatie voor.

Bestraling kan soms wel een optie zijn bij grote tumoren waarbij een operatie een te groot risico is of als het talgkliercarcinoom op een plek zit waar een operatie teveel zichtbare schade aanricht. 

De behandeling met bestraling heeft als doel om te genezen. Het is niet zeker of de tumor helemaal weg is na de behandeling. Dat is namelijk niet te controleren.

Bestraling als aanvullende behandeling

In sommige gevallen adviseert de arts bestraling na de operatie. Het doel van de bestraling is om te genezen.

Je wordt meerdere keren bestraald. Meestal zijn 10 tot 20 bestralingssessies nodig (10-20 werkdagen). Elke sessie duurt een paar minuten. 

Bestraling na de operatie

Bestraling kan ook een aanvullende behandeling zijn na een operatie. Het doel is achtergebleven kankercellen te doden. Dat maakt de kans kleiner dat de kanker terugkomt.

Bestraling bij uitzaaiingen van talgkliercarcinoom

Is het talgkliercarcinoom uitgezaaid naar andere delen van het lichaam, dan kunnen die plekken bestraald worden. De behandeling heeft dan als doel de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Bij pijn door uitzaaiingen in de botten kan bestraling bijvoorbeeld helpen om de pijn te verminderen.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van het lichaam waar de tumor zit of eerst zat wordt bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door de huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald. De radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit.

Bijwerkingen van bestraling

Op de plek waar de huid bestraald is kan de huid rood worden, zwellen (oedeem) of kunnen korsten ontstaan. Dit verdwijnt meestal na enkele weken. Soms houden de klachten langer aan. 

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Drs. Ronald de Keizer

Oogarts, Het Oogziekenhuis Rotterdam

illustratie-arts-vrouw

Eva Huis-In 't Veld

Dermatoloog in opleiding, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021