Uitgezaaid talgkliercarcinoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een talgkliercarcinoom kan uitzaaien. Bij een uitzaaiing zitten er kankercellen van het talgkliercarcinoom op een andere plek in het lichaam. Of genezing mogelijk is, hangt af van de plek van de uitzaaiing. 

Ongeveer 1 op de 10 mensen met een talgkliercarcinoom heeft uitzaaiingen. Soms is dat al bij diagnose, soms jaren later. 

Uitzaaiingen naar de lymfeklieren

Een talgkliercarcinoom zaait vaak als eerste uit naar de lymfeklieren. Als dat gebeurt, heet het een regionale uitzaaiing. Er is dan nog steeds kans op genezing.

Lees verder over de behandeling van uitzaaiingen.

Uitzaaiingen naar andere organen

Een talgkliercarcinoom kan ook uitzaaien naar andere organen. Dat gebeurt meestal pas in een laat stadium. Als een talgkliercarcinoom uitzaait, is dat meestal naar de longen, lever, botten of hersenen. 

Bij uitzaaiingen in andere organen is genezing vaak niet meer mogelijk. Je krijgt dan een behandeling die de ziekte kan remmen of klachten te verminderen. Bijvoorbeeld chemotherapie of bestraling.

De zorg die je dan krijgt heet palliatieve zorg. Hierbij is veel aandacht voor kwaliteit van leven en voor een goede afronding van het leven. Je arts overlegt met je wat in jouw situatie de beste zorg is. Lees verder over palliatieve zorg.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Drs. Ronald de Keizer

Oogarts, Het Oogziekenhuis Rotterdam

illustratie-arts-vrouw

Eva Huis-In 't Veld

Dermatoloog in opleiding, Erasmus MC

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2021