Controle en nazorg bij pseudomyxoma peritonei

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Het is bekend dat PMP terug kan komen na de behandeling. Daarom blijven mensen met PMP een aantal jaar onder controle. De controles zijn bedoeld om te kijken of de ziekte niet terugkomt en of de klachten erger worden. Als de ziekte terugkomt, is het vaak mogelijk om opnieuw een behandeling krijgen. De behandeling kan bedoeld zijn om het slijm te verwijderen of om de klachten tegen te gaan. 

Hoe vaak op controle? 

Hoe vaak je op controle moet komen, verschilt per persoon. Het maakt bijvoorbeeld uit welk soort PMP je hebt, of de PMP weg is en hoe lang de PMP weg is. De arts bespreekt dit met je en legt ook uit welke onderzoeken je dan krijgt. Meestal is dat elke controle een bloedonderzoek en regelmatig een CT-scan

Angst voor controles

Sommige mensen vinden het een prettig en veilig idee om regelmatig naar het ziekenhuis terug te gaan. Anderen zien juist erg op tegen de controle, ook nog jaren na de behandeling. Voor hen is elke controle weer spannend.

Veel mensen zijn bang dat de ziekte terugkomt of erger wordt. Die angst zit vaak diep, en kan zomaar ineens opkomen. Lees meer over de angst voor terugkeer van kanker.

Niet verplicht

De controles zijn niet verplicht. Je kunt ervoor kiezen van de afspraken af te zien. Overleg daarover met de arts. Misschien is een telefonische controle een mogelijkheid als je een bezoek aan het ziekenhuis te zwaar vindt. Bespreek met de arts op welke signalen van het lichaam je kunt letten.

Liever langer onder controle

Er zijn ook mensen die langer onder controle willen blijven dan de periode die de arts heeft voorgesteld. Geldt dit voor jou, bespreek dit dan met je arts. Vertel hem of haar waarom je onder controle wilt blijven. En probeer daar een redelijke afspraak over te maken.

Colofon

Met medewerking van:

Contactgroep PMP

illustratie-arts-man

Dr. Arend Aalbers

Chirurg, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-arts-vrouw

Drs. Laura Legué

Arts-assistent interne geneeskunde, Catharina Ziekenhuis 

Illustratie mensen

Mensen die pseudomyxoma peritonei hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Patricia Bottenberg

Verpleegkundig specialist gastro-enterologie, Antoni van Leeuwenhoek

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2019