Onderzoeken bij oorkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Heb je symptomen die kunnen passen bij kanker in het oor? Zoals een loopoor, pijn in het oor of minder goed kunnen horen? Ga dan naar je huisarts. Als het nodig is, stuurt de huisarts je door naar een KNO-arts die je verder onderzoekt. KNO staat voor: keel, neus en oor.

Om de oorzaak van de klachten te achterhalen, doet de KNO-arts een aantal onderzoeken. Eerst onderzoekt de arts het hele gebied van de mond, keel, neus en oren. De arts voelt of er verdikkingen in de hals zijn, die kunnen wijzen op uitzaaiingen in de lymfeklieren.

Biopsie voor de diagnose

Vaak neemt de arts een stukje weefsel weg. Dit heet een biopsie. De patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Met de uitslag van de biopsie kan de arts de diagnose stellen. En dus met zekerheid zeggen of het om oorkanker gaat, of om een andere ziekte.

Een goedaardige afwijking in het oor

Uit de biopsie kan ook blijken dat je een ontsteking in het oor hebt, of een goedaardige tumor. Het is dan geen kanker. De KNO-arts bespreekt met je welke behandeling nodig is.

Ziekenhuizen voor oorkanker

Voor verder onderzoek en de behandeling van oorkanker is het belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat dat ervaring heeft met deze ziekte. Bekijk in welke ziekenhuizen je terecht kunt.

Onderzoek naar uitbreiding en uitzaaiingen

Bij een kwaadaardige tumor is vaak verder onderzoek nodig. Meestal krijg je dan een scan of een echo. Hiermee kan de arts vaststellen hoever de tumor zich heeft uitgebreid, en of er uitzaaiingen zijn. Zo kan de arts bepalen welke behandeling het meest geschikt is.

Je kunt 1 of meer van deze onderzoeken krijgen:

  • CT-scan of MRI-scan: hierop is te zien hoe groot de tumor is, of de tumor in andere weefsels is gegroeid en of er uitzaaiingen zijn
  • Echografie met eventueel een punctie van vergrote lymfeklieren: voor het opsporen van uitzaaiingen in de lymfeklieren in de hals of bij de oorspeekselklier
  • PET-scan of PET-CT-scan: kan uitzaaiingen in het hele lichaam opsporen

Met de uitslagen van de onderzoeken bepaalt de arts het stadium van de ziekte. Lees verder over diagnose bij oorkanker.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

illustratie-mensen

Mensen die oorkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Foto Bernard van der Laan

Prof. dr. Bernard van der Laan

Keel-neus-oorarts oncoloog, HMC

Foto Dirk Kunst

Prof. dr. Dirk Kunst

Keel-neus-oorarts / schedelbasischirurg, Radboudumc en MUMC+

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: februari 2021