Symptomen van multipel myeloom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Je kunt verschillende klachten krijgen door multipel myeloom. De klachten zijn vaak vaag en kunnen ook goed door iets anders komen dan kanker. Meestal heb je al een tijd multipel myeloom voor het ontdekt wordt.  

Artsen spreken bij de symptomen van multipel myeloom vaak over de Engelse CRAB-criteria. Elke letter staat voor een groepje klachten met dezelfde oorzaak:

  • C (calcium). Door multipel myeloom kan er teveel calcium in het bloed komen. Hierdoor kun je bijvoorbeeld last krijgen van: dorst, verstopping van de darmen, sufheid en soms hartritmestoornissen.
  • R(enal). Multipel myeloom tast de nieren aan. Met als gevolg dorst, minder (of juist veel) plassen en uitdrogen.
  • A(nemia). Anemia betekent bloedarmoede en kan door multipel myeloom komen. Er zijn dan te weinig rode bloedcellen. Gevolgen van bloedarmoede kunnen zijn: vermoeidheid, bleek zien of kortademigheid.
  • B(one). Multipel myeloom zit in het beenmerg, binnen in de botten. Door de ziekte kunnen de botten beschadigen. Hierdoor kun je pijn in de botten krijgen, een botbreuk of een inzakkende wervel.

Heb je een van deze klachten? Dan betekent dat niet gelijk dat je multipel myeloom hebt. Er zijn veel andere oorzaken voor deze klachten en die hebben vaak niets met kanker te maken.

Ga altijd naar de huisarts als je klachten langer dan 2 weken aanhouden. De huisarts doet onderzoek om de oorzaak van de klachten op te sporen.

Colofon

Met medewerking van:

Logo Hematon

Hematon

Patiëntenorganisatie

Website

Illustratie mensen

Mensen die multipel myeloom hebben (gehad)

logo nvvh

Nederlandse Vereniging voor Hematologie (NVvH)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juni 2023