Verwijdering van de halsklieren bij lipkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Lipkanker kan uitzaaien naar de lymfeklieren in de hals. Is dit het geval, dan kan de arts de halsklieren verwijderen. Dit heet een halsklierdissectie. Hoeveel halsklieren de arts weghaalt, hangt af van het aantal uitzaaiingen en de precieze plaats. De arts kan de lymfeklieren aan 1 kant van de hals weghalen (links of rechts), of aan allebei de kanten.

Onderzoek na de halsklierdissectie

Na de operatie onderzoekt een patholoog de verwijderde lymfeklieren in het laboratorium. De uitslag van het onderzoek geeft aan of er uitzaaiingen zijn en in welke lymfeklier(en) kankercellen zitten. Dit zegt iets over het stadium van de ziekte. Ook is het belangrijke informatie bij de keuze voor de verdere behandeling. Bijvoorbeeld of aanvullende bestraling nodig is.

Gevolgen van de operatie aan de halsklieren

Na de operatie aan de lymfeklieren kun je verschillende klachten krijgen. Zoals een stijve of pijnlijke schouder. Ook kan de huid in de hals of oorlel gevoelloos worden. Soms kan het gevoel weer terugkomen, maar dat gebeurt niet altijd.

Nadat de lymfeklieren zijn verwijderd, kan het voorkomen dat het lymfevocht niet goed kan wegstromen uit het hoofd. Het lymfevocht hoopt dan op. Hierdoor ontstaat een zwelling in het gezicht en/of de hals. Dit heet lymfoedeem. Een oedeemtherapeut kan helpen bij lymfoedeem.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Marloes van Kester

Dermatoloog, HagaZiekenhuis

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Sebastiaan de Visscher

MKA-chirurg, UMCG

LinkedIn

Afbeelding mensen

Mensen die lipkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2021