Huidkanker

Opslaan

Huidkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten. Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt huidkanker. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is veel in de zon zijn. 

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Soorten huidkanker

Er zijn verschillende soorten huidkanker: 

Basaalcelcarcinoom

Een basaalcelcarcinoom of basaalcelkanker is de meest voorkomende soort huidkanker. Dit is de minst gevaarlijke vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker zaait bijna nooit uit. Wel moet hij behandeld worden omdat hij anders diep de huid kan groeien.

Lees ook de uitgebreide informatie over basaalcelcarcinoom.

Plaveiselcelcarcinoom

Ongeveer 15% van alle huidtumoren is een plaveiselcelcarcinoom of plaveiselcelkanker. Plaveiselcelcarcinomen kunnen uitzaaien.

Lees ook de uitgebreide informatie over plaveiselcelcarcinoom.

Melanoom

Ruim 12% van alle soorten huidkanker is melanoom. Een melanoom ontstaat meestal uit een ‘gave’ huid, maar kan ook ontstaan uit een bestaande moedervlek. Een melanoom zaait sneller uit dan andere vormen van huidkanker, omdat het een agressieve vorm van huidkanker is.

Lees ook de uitgebreide informatie over melanoom.

Zeldzame vormen van huidkanker

Er zijn ook vormen van huidkanker die heel weinig voorkomen, zoals merkelcelcarcinoomtalgkliercarcinoom en atypisch fibroxanthoom

Hoe herken je huidkanker?

Huidkanker komt het meest voor op plekken van het lichaam die veel in de zon komen zoals het gezicht, de romp, de handen, de armen en de benen. Elk soort huidkanker ziet er anders uit.

Plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom zijn vaak bobbeltjes met een lichtere kleur, bijvoorbeeld bleekroze of rozerood. Bekijk hier hoe een basaalcelcarcinoom of een plaveiselcelcarcinoom er uit kan zien. 

Een melanoom heeft vaak meerdere kleuren zoals verschillende tinten bruin of zwart, maar kan ook rood zijn. Bekijk hier hoe een melanoom er uit kan zien.

Hoe ontstaat huidkanker?

Huidkanker ontstaat meestal door uv-straling uit zonlicht of straling van de zonnebank. Maar ook andere dingen kunnen de kans op huidkanker vergroten zoals het huidtype of erfelijke factoren. De risicofactoren voor huidkanker verschillen per soort.  

Voorstadium van huidkanker

Er bestaan afwijkingen van de huid die nog geen huidkanker zijn, maar dit wel kunnen worden. Dat heet een voorstadium van kanker.

Voorstadia van plaveiselcelcarcinoom zijn actinische keratose en de ziekte van Bowen. Bij beide aandoeningen is er sprake van zonlichtbeschadigingen van de huid.

Uitgezaaide huidkanker

Huidkanker kan uitzaaien. Dat gebeurt meestal het eerst naar de lymfeklieren in de buurt van de tumor. Vervolgens kunnen de uitzaaiingen overal in het lichaam terecht komen. Basaalcelcarcinoom zaait vrijwel nooit uit. 

Behandeling van huidkanker

Een operatie is de meest gegeven behandeling bij huidkanker. Dan snijdt de arts het plekje weg. Als dit niet mogelijk is of er uitzaaiingen zijn, kunnen er andere behandelingen gegeven worden.

Veel basaalcelcarcinomen kunnen met een zalf behandeld worden. 

Overleving van huidkanker

Hoe de vooruitzichten bij huidkanker zijn, is afhankelijk van het soort huidkanker, hoe groot de tumor is en of er uitzaaiingen zijn. Van een basaalcelcarcinoom genezen vrijwel alle mensen. Bij plaveiselcelcarcinoom en melanoom zijn de vooruitzichten het best als er geen uitzaaiingen zijn. Uitgezaaid melanoom heeft een slechte prognose.

Basaalcelcarcinoom in het gezicht

Basaalcelcarcinoom in zeer vroeg stadium (bron: LUMC).

Plaveiselcelcarcinoom op het oor

Plaveiselcelcarcinoom op het oor (foto: LUMC).

Donker melanoom

Donker melanoom, scherp begrensd (foto: LUMC).

Over deze informatie

Gemaakt door: redactie kanker.nl
Gecontroleerd door: dr. N.A. (Nicole) Kukutsch, dermatoloog LUMC Leiden
Laatste update: juli 2020