Immunotherapie bij HCL

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Immunotherapie kan een behandeling zijn bij hairy-cell-leukemie (HCL). Meestal wordt dan het medicijn rituximab gebruikt, heel soms het medicijn interferon-alfa.

Rituximab wordt gegeven als cladribine alleen te weinig effect heeft. Bij terugkeer van HCL wordt rituximab vaak gecombineerd met cladribine of pentostatine. Dit kan het effect van de chemotherapie versterken.

Rituxumab

Rituximab is een monoklonaal antilichaam. Het richt zich specifiek tegen een bepaald eiwit (het CD20 eiwit) op de kwaadaardige B-cellen. 

Monoklonale antilichamen zijn eiwitten (afweer- of antistoffen) die in het laboratorium worden ontwikkeld. Zij worden zo gemaakt dat ze specifieke eiwitten op de kankercellen kunnen herkennen en eraan binden. Hierdoor kunnen de eigen afweercellen de kankercellen vervolgens vernietigen. Omdat de antilichamen de kankercellen herkenbaar maken voor het eigen immuunsysteem heet deze vorm van doelgerichte therapie ook wel immunotherapie. 

Kom je in aanmerking voor een behandeling met rituximab? Dan krijg je dit middel 1 x per week via een infuus. Je hoeft hiervoor niet opgenomen te worden. De behandeling duurt 4 tot 8 weken.

Rituximab is een effectief middel bij HCL: 

  • Ongeveer 80% van alle patiënten heeft minder klachten na een behandeling met rituximab.
  • 50 tot 75% van alle patiënten heeft een complete remissie. Dit betekent dat er geen HCL-cellen meer in het bloed of beenmerg aantoonbaar zijn.

Interferon-alfa

Interferon-alfa is een biologische stof die van nature in ons lichaam voorkomt. Wetenschappers kunnen interferon ook in het laboratorium maken. Dit middel stimuleert het afweersysteem. Daardoor is het beter in staat om kankercellen te herkennen en aan te vallen.

Je krijgt interferon-alfa als er ernstige bezwaren zijn om met chemotherapie te starten. Bijvoorbeeld omdat je afweer erg laag is.

Kom jevoor dit middel in aanmerking? Dan krijg je dit 1 jaar lang 3 x per week via een injectie onder de huid.

Interferon-alfa geeft de volgende resultaten bij HCL: 

  • 80% van alle patiënten heeft minder klachten na de behandeling
  • 10% van alle patiënten bereikt een complete remissie. Dit betekent dat er geen harige cellen meer in het bloed of beenmerg aantoonbaar zijn.

Keert de ziekte terug, dan kun je de behandeling nog een keer krijgen. Meestal heeft dat een goed resultaat. Om ervoor te zorgen dat de ziekte langer wegblijft, krijg je een onderhoudsdosis. Bijvoorbeeld 1 injectie per 1 tot 2 weken.

Bijwerkingen van interferon-alfa

Je kunt bij een behandeling met interferon-alfa last krijgen van: 

  • Griepachtige verschijnselen
  • Gevoelens van neerslachtigheid
  • Vermoeidheid

De meeste mensen verdragen de therapie goed. Dit komt omdat de dosis erg laag is.

Hoe werkt immunotherapie?

Immunotherapie is een behandeling die het afweersysteem stimuleert om kankercellen aan te vallen. Het afweersysteem gaat de kankercellen beschouwen als vreemde cellen, net zoals het dat doet met bacteriën en virussen. De afweercellen ruimen de kankercellen op.

De behandeling is gericht op het afweersysteem, niet specifiek op de tumor zelf. Het is vooraf niet te voorspellen of immunotherapie aanslaat.

Immunotherapie bij kanker

Deze video legt uit hoe immunotherapie bij kanker werkt.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Gerwin Huls

Hematoloog, UMCG

illustratie-arts-man

Dr. Ron Schaafsma

Hematoloog, Medisch Spectrum Twente

Gemaakt door Hematon, de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2015