Informatie over de galwegen 

Opslaan

Een galweg is een kanaal waar gal door stroomt. Gal is een vloeistof die door de lever wordt gemaakt. Gal is belangrijk voor het verteren van het eten, en vooral voor het verteren van vetten.

De galwegen zitten in de bovenbuik. Ze beginnen in de lever, lopen dan een stuk buiten de lever, door de alvleesklier (door de kop) en eindigen dan in de 12-vingerige darm. De 12-vingerige darm is het eerste stuk van de dunne darm en heet ook wel duodenum.  

Galweg en omliggende organen in de buik

1: slokdarm, 2: lever, 3: maag, 4: galblaas, 5: galweg, 6: alvleesklier, 7: dunne darm, 8: dikke darm, 9: endeldarm, 10: anus

Gal, de grote galbuis en de galblaas

Een deel van de galwegen ligt in de lever. Als de levercellen gal hebben gemaakt, komt het via kleine galwegen in de  grote linker en rechter galweg terecht. De 2 galwegen komen samen in de grote galbuis. De grote galbuis heet ook wel galgang en loopt van de lever naar de dunne darm. Via de grote galbuis komt de gal naar de dunne darm en helpt het bij de vertering van het eten. Een deel van de gal wordt opgeslagen in de galblaas.

In al deze delen van de galwegen kan een tumor ontstaan. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.