Behandeling en bijwerkingen

Chemotherapie bij bijnierkanker

Opslaan

Als een operatie niet (meer) mogelijk is en de tumor ook groeit onder behandeling met mitotaan, is er de mogelijkheid om chemotherapie via een infuus te geven.

Helaas is bijnierschorskanker erg resistent voor verschillende chemotherapieschema's. Bij slechts 30 tot 40% van de patiënten hebben deze behandelingen een gunstig effect.

Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het zogenaamde EDP-schema de meest effectieve chemotherapie is. Het bestaat uit een combinatie van 3 medicijnen: Etoposide, Doxorubicine en Cisplatinum. Ze worden via een infuus toegediend. Soms werkt deze therapie niet genoeg en groeit de tumor toch door.

Er is dan een tweede schema mogelijk: een combinatie van Gemcitabine en Capecitabine. Deze medicijnen worden deels via infuus en deels via tabletten toegediend.

Chemotherapie

Deze video legt uit hoe chemotherapie in zijn werk gaat.

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2016

Dit artikel is geschreven door Bijnier Netwerk Nederland, KWF Kankerbestrijding, kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Ettaieb, H. (internist), Prof. Dr. Haak, H. (internist), Dr. Kerkhofs, T. (internist)