Operatie bij baarmoedersarcoom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij een operatie verwijdert de arts de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken. Afhankelijk van het type sarcoom kan hij ook stukjes weefsel van andere plekken in de buikholte en van de lymfeklieren wegnemen voor onderzoek. Soms verwijdert de arts de eierstokken niet. Dit hangt af van de leeftijd van de patiënt, een eventuele kinderwens en het type uterussarcoom.

Heeft de tumor zich uitgebreid in de buikholte, dan heeft de operatie als doel om zoveel mogelijk tumorweefsel weg te nemen. Dit heet een debulking-operatie.

Soms kan de tumor niet meer verwijderd worden. Bijvoorbeeld omdat de tumor te groot is. Of omdat de tumor te sterk vergroeid met andere weefsels. De arts overweegt dan om chemotherapie en/of radiotherapie te geven. Soms zorgen deze behandelingen voor een verkleining van de tumor. Een operatie wordt dan alsnog mogelijk.

Onderzoek

Een patholoog onderzoekt het weggehaalde weefsel onder de microscoop. Hij bekijkt of er kankercellen in zitten. Ook kijkt hij naar de gradering en uitgebreidheid van de tumor. De uitslag van dit onderzoek geeft belangrijke informatie over het definitieve stadium van de ziekte. Dit bepaalt mede of verdere behandeling met chemotherapie of bestraling nodig is.

Gevolgen

Net zoals bij iedere operatie is er kans op complicaties, bijvoorbeeld:

  • Wondinfectie
  • Trombosebeen
  • Longontsteking
  • Nabloeding

Andere gevolgen waarmee je te maken kunt krijgen, hangen af van hoe uitgebreid de operatie is:

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Prof. dr. Carien Creutzberg

Radiotherapeut, LUMC

illustratie-arts-man

Prof. dr. Roy Kruitwagen

Gynaecoloog, Maastricht UMC+

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding

Laatste update: juni 2017