Onderzoeken bij anuskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Er zijn meerdere onderzoeken naar anuskanker of het voorstadium van anuskanker. Lees verder over:

  • Onderzoeken bij de huisarts als je klachten hebt
  • Onderzoeken in het ziekenhuis
  • Onderzoeken naar uitzaaiingen

Bij de screening naar een voorstadium van anuskanker krijg je andere onderzoeken. 

Onderzoeken bij de huisarts als je klachten hebt

Als je klachten hebt bij de anus die niet overgaan is het goed om naar de huisarts te gaan. 

Er zijn een aantal onderzoeken die de huisarts kan doen. Hij of zij kan daarmee uitzoeken of er een tumor in de anus zit. Eerst zal de arts het gebied rond de anus bekijken. Hij of zij bevoelt ook de lymfeklieren in de liezen. En de anus van binnen met de vinger. Dit heet een rectaal onderzoek of een rectaal toucher.

De huisarts verwijst je door naar het ziekenhuis als er meer onderzoek nodig is. Als je hiv hebt, word je verwezen naar de arts waar je onder behandeling bent.   

Onderzoek in het ziekenhuis

Wanneer je met klachten bij de huisarts komt die door anuskanker kunnen komen, kan hij of zij je doorsturen naar het ziekenhuis. Daar zal een arts je onderzoeken. Hij of zij zal de anus onderzoeken door voorzichtig met een vinger naar binnen te gaan. Dit onderzoek heet een rectaal toucher. 

Als de arts een afwijking voelt of heeft gezien, kan hij of zij een stukje weefsel weghalen om te laten onderzoeken. Het stukje weefsel heet een biopt. De patholoog onderzoekt het stukje weefsel onder de microscoop. Lees verder over een biopt

Soms is verder onderzoek nodig om de afwijking beter te bekijken. Dat kan bijvoorbeeld met een biopt dieper in de anuswand. Als een dieper biopt nodig is, gebeurt dat onder narcose. Ook kan soms een MRI-scan nodig zijn. 

Wanneer blijkt dat je anuskanker hebt, krijg je een aantal vervolgonderzoeken. De arts legt uit welke onderzoeken je krijgt en waarom je het onderzoek krijgt. Meestal zijn de vervolgonderzoeken bedoeld om te kijken hoe groot de tumor is en of er misschien uitzaaiingen zijn. 

Onderzoeken naar uitzaaiingen

Een aantal onderzoeken naar uitzaaiingen van anuskanker die je kunt krijgen: 

Colofon

Met medewerking van

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2020