Chemotherapie bij anuskanker

Opslaan

Bij uitgezaaide anuskanker is chemotherapie een mogelijke behandeling. De chemotherapie is bedoeld om de kanker zoveel mogelijk te remmen en de klachten te verminderen.

De chemotherapie kan het leven rekken, maar vaak is helemaal genezen niet mogelijk. Een behandeling waardoor je niet kunt genezen, heet een palliatieve behandeling. 

De arts bespreekt met je of je in aanmerking komt voor chemotherapie bij anuskanker. Dat ligt ook aan je conditie. Als je chemotherapie en bestraling tegelijk krijgt, is dat een andere behandeling. Het heet dan chemoradiatie. De informatie over chemoradiatie lees je hier.   
 

Hoe werkt chemotherapie?

Chemotherapie is een behandeling met cytostatica. Dit zijn medicijnen die kankercellen doden of hun celdeling remmen. Deze medicijnen verspreiden zich via het bloed door je lichaam. Ze kunnen op bijna alle plaatsen de kankercellen bereiken.

Behandeling met chemotherapie is in de vorm van een kuur. Je krijgt een periode medicijnen en een periode niet. De chemokuur krijg je meestal een paar keer achter elkaar.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.