Kauw- en slikproblemen

Kauw-, slik- en passageproblemen kunnen door een groot aantal factoren veroorzaakt worden. Zo kan de tumor in de mond-, keelholte of slokdarm zitten waardoor kauwen en slikken moeilijk gaat of waardoor het eten niet kan zakken. Ook nadat een tumor in de mond-keelholte door een operatie is verwijderd, kunnen slikproblemen optreden.

Pijn in de mond en keel, een droge mond of hinderlijke slijmvorming zorgen er ook voor dat kauwen, slikken en de passage van voeding moeilijker wordt. Deze klachten kunnen lang aanhouden en de inname van voeding ernstig belemmeren.

Ook als gevolg van een hersentumor kunnen slikstoornissen ontstaan. De spieren die betrokken zijn bij het slikproces worden door de hersenen aangestuurd. Wanneer deze prikkels niet meer goed doorgegeven worden, kan het zijn dat het slikken moeilijker gaat. Wanneer deze tumor wordt verwijderd of bestraald, kan het zijn dat de slikklachten (tijdelijk) minder ernstig worden of verdwijnen. > Meer over kauw- en slikproblemen op Voedingenkankerinfo.nl

6 resultaten gekoppeld aan dit onderwerp: