Smaak- en reukveranderingen

Een groot deel van de patiënten met kanker merkt een verandering in de smaak. Het veranderen van de smaak kan veroorzaakt worden door de ziekte zelf of door de behandelingen. Zo kan door chemotherapie en radiotherapie het eten naar metaal gaan smaken, vies of bitter gaan smaken, heel sterk smaken of juist minder smaak of helemaal geen smaak meer hebben.  Wanneer het eten niet meer aangenaam smaakt, verdwijnt ook het plezier in eten. Ook is het voor uw naasten heel erg moeilijk om te bedenken waar u zin in hebt. Wat u voorheen lekker vond, valt nu tegen. Het omgekeerde komt echter ook voor. Bovendien kan de smaak heel snel wisselen. Zo kan het voorkomen dat uw naasten op uw verzoek iets hebben klaargemaakt, wat u na de eerste hap al tegenstaat. 

Naast smaakverlies kan er ook reukverlies optreden. Dit ontstaat bijvoorbeeld wanneer het volledige strottenhoofd wordt verwijderd. Ruiken door lucht via de neus in te ademen kan dan niet meer. Er bestaat een techniek waardoor u toch, bewust, lucht door uw neus kan laten stromen om weer wat te kunnen ruiken. Wanneer u kanker heeft gehad in uw neus, en om deze reden een deel van uw neus is verwijderd, is uw reukvermogen aangetast. Reukverlies na een operatie is blijvend.

> Meer over smaak- en reukveranderingen bij chemotherapie > Meer over smaak- en reukverandering op VoedingenKankerinfo.nl

6 resultaten gekoppeld aan dit onderwerp: