Behandeling door een oedeemfysiotherapeut

Als u last heeft van lymfoedeem kan een oedeemfysiotherapeut u helpen. Lymfoedeem is een ongewone ophoping van vocht in het lichaam. Lymfoedeem komt onder meer voor bij (borst)kanker, bloedvatproblemen of littekens. Lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestraling, chemotherapie, een operatie of een ongeluk. De oedeemfysiotherapeut probeert de afvoer van vocht op verschillende manieren te helpen. Bijvoorbeeld met oefentherapie.

De oedeemfysiotherapeut maakt ook gebruik van manuele lymfdrainage. Via deze massagetechniek verplaatst het vocht zich naar die delen van het lichaam waar de vochtafvoer wel normaal functioneert. Daarnaast kan de oedeemfysiotherapeut compressietherapie en tape gebruiken om vochtophoping tegen te gaan. Of om te zorgen dat de situatie stabiel blijft. De oedeemfysiotherapeut helpt u bij het aanleren van zelfmanagement.

Oedeemfysiotherapie is een erkende specialisatie binnen de fysiotherapie. Vaak werkt de oedeemfysiotherapeut samen met andere specialisten, zoals oncologen of chirurgen. Daarnaast zijn er ook oncologiefysiotherapeuten die zich richten op andere belemmeringen die ontstaan door kanker of de behandeling daarvan. Bijvoorbeeld vermoeidheid en pijn. Verschillende oedeemfysiotherapeuten hebben zich gespecialiseerd in de oncologiefysiotherapie.

Kosten en verwijzing
Vergoeding van de zorg is afhankelijk van uw zorgverzekering. Vraag hiernaar bij uw zorgverzekeraar. U hebt voor oedeemfysiotherapie meestal een verwijzing nodig van een (huis)arts.
> Meer informatie over vergoeding van fysiotherapie

Kwaliteit
Alle getoonde oedeemfysiotherapeuten zijn opgenomen in het register Oedeemfysiotherapie van het Kwaliteitsregister Fysiotherapie (KRF NL - voorheen CKR) of van Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF). Zij voldoen hiermee aan de door het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en de Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie (NVFL) gestelde kwaliteitseisen of aan de kwaliteitseisen van Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF).

Je kunt bij de volgende 1511 organisaties terecht: