Geheugen en concentratie

Een deel van de mensen heeft na chemotherapie geheugen- en concentratieproblemen. Wat voorheen automatisch ging, kost nu meer inspanning. Uit onderzoek blijkt dat mensen vooral meer moeite hebben met het aanleren van nieuwe dingen, het herinneren van dingen en het vasthouden van de aandacht bij moeilijke taken.

Vooral mensen die behandeld worden voor hersentumoren of uitzaaiingen in de hersenen, hebben vaak last van cognitieve problemen (problemen met geheugen, aandacht en concentratie). Dat komt door de ziekte zelf en doordat de behandelingen dan invloed hebben op de hersenen. Bestraling van de hersenen, chemotherapie en hormonale therapie kunnen cognitieve problemen geven. De verschillende soorten chemotherapie lijken ongeveer even schadelijk voor de hersenen. Chemo kan 20 jaar na de behandeling nog zichtbare sporen nalaten in de hersenen.

Hoeveel patiënten in het dagelijks leven iets merken van de veranderingen na de behandelingen, is verschillend. Mensen met een druk bestaan die zich goed moeten kunnen concentreren, kunnen er relatief meer last van hebben. Voor mensen die veel op routine doen, kunnen de cognitieve problemen kleiner zijn. Wie veel geheugen- en concentratieproblemen krijgt, lijkt soms ook als persoon te veranderen. Dit kan weer leiden tot relatieproblemen en de behoefte om hierin begeleid te worden.

> Meer over geheugen- en concentratieproblemen

7 resultaten gekoppeld aan dit onderwerp: