Behandeling door een acupuncturist

Een acupuncturist kan u helpen bij klachten tijdens of na kanker(behandeling). Denk bijvoorbeeld aan misselijkheid en braken door chemotherapie, pijn of vermoeidheid. Ook kan een acupuncturist u helpen bij slaapproblemen, droge mond, opvliegers, somberheid en gespannenheid. Acupunctuur kan kanker niet genezen. Het is een aanvulling op uw behandeling van kanker, gericht op het verminderen van bijwerkingen en klachten tijdens en na de behandeling.

Overweegt u acupunctuur naast uw reguliere behandeling? Overleg dan eerst met uw arts of acupunctuur geschikt is in uw situatie.

Acupunctuur is een onderdeel van een behandelmethode in de traditionele Chinese geneeskunde. De acupuncturist prikt met hele dunne naalden op bepaalde punten op uw lichaam, om processen in lichaam en geest te beïnvloeden. Soms worden ook andere technieken gebruikt, zoals lasertechniek. Op die manier kunnen klachten verminderen of verdwijnen.

Kosten en verwijzing
Veel zorgverzekeraars vergoeden acupunctuur voor een deel uit de aanvullende verzekering. De kosten voor een behandeling vallen niet onder het eigen risico. Vraag u zorgverzekeraar of u recht hebt op een vergoeding. Een verwijzing van uw (huis)arts is meestal niet nodig.

Kwaliteit
Alle acupuncturisten in de Verwijsgids Kanker zijn lid van één van de volgende beroepsverenigingen: Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging (NAAV), Nederlandse Vereniging voor Acupunctuur (NVA), de Wetenschappelijke Artsen Vereniging voor Acupunctuur in Nederland (WAVAN) of de Nederlandse Vereniging voor Traditionele Chinese Geneeskunde (NVTCG Zhong). Zij voldoen hiermee aan de kwaliteitseisen die de verenigingen daaraan stellen.