Haaruitval

Chemotherapie leidt vaak tot haaruitval. Haaruitval is bijna altijd tijdelijk, maar het kan erg belastend zijn voor patiënten en naasten. De verandering van het uiterlijk is erg heftig en kan de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden. Haarverlies maakt het ook voor de buitenwereld zichtbaar dat iemand ziek is. Haaruitval begint meestal 10 tot 17 dagen na de eerste behandeling met chemotherapie. U kunt dit merken aan het vinden van haren op uw kussen of in de douche. Sommige patiënten ervaren enkele dagen voordat de haaruitval begint zogenaamde haarpijn. Het verloop van haaruitval kan verschillen per persoon en is daarnaast afhankelijk van de soort en dosering van de chemotherapie die gegeven wordt.

Haaruitval kan verschillen in:

  • De plaats waar de haaruitval begint: Het is niet bekend of haaruitval door chemotherapie op een bepaalde plaats op de hoofdhuid begint of over het hele hoofd gelijk verdeeld is.
  • De mate van haaruitval: Niet alle middelen veroorzaken ernstige haaruitval of kaalheid.
  • De snelheid waarmee haaruitval optreedt: Op het moment dat haaruitval begint, kan het haar geleidelijk over een langere tijdsperiode uitvallen, maar het kan ook zo zijn dat binnen enkele dagen al het haar uitvalt.
> Meer over haaruitval bij chemotherapie > Meer over haaruitval bij bestraling

8 resultaten gekoppeld aan dit onderwerp: