ZZP'er zonder verzekering en reïntegreren

18 januari 2024 om 13.11
45 x gelezen

Goedemiddag,

Ik ben in 2022-2023 behandeld voor borstkanker (20w chemo + amputatie + bestralingen + 30w chemotabletten) en onderging in de zomer van 2023 een dieplap reconstructie-operatie. Ik heb altijd 'een beetje' gewerkt aan klussen zonder veel inhoud en zonder deadlines en dat ging prima. Geen vetpot, maar voor die tijd prima.

Mijn hoofd is nu toe aan weer wat meer uitdaging, en mijn portomonnee aan wat meer centjes ;-) Ik probeer dus op te bouwen met meer uitdagende klussen. Sinds ik dat doe kan ik de weken lastig volmaken. Ik werk ca. 16-24 uur in de week voor 2 opdrachtgevers, voed een kind op, houd van sociale contacten, probeer voldoende te bewegen (ivm oedeemvorming), volg nog een oncologisch fysio-natraject en geef sporttraining aan het team van mijn zoon. Ik ben vanwege energie(mis)management en de angst voor terugkeer nog een tijdje naar een psycholoog geweest en ben eervol ontslagen omdat ik prima begrijp dat ik energieslurpers beter kan laten en me beter focus op wat me goed doet.

Maar mijn hoofd lijkt een wankel elektriciteitskastje. Bij het minst geringe vliegen de stoppen eruit. Ik moet heel hard werken om elke week de balans weer te vinden. Ik probeer heel hard een niet-mopperende-zuchtende-steunende moeder te zijn en ben bereid daarvoor een hoop te laten, alleen er moet ook brood op de plank.

Ik heb geen verzekering. Kan ik toch ergens aankloppen? Ik heb een professioneel iemand nodig die soms over mijn schouder meekijkt. 

Alvast bedankt voor jullie antwoord.

Antwoord

Beste Quoi, U hebt een heftig behandeltraject achter de rug voor borstkanker, u bent goed herstellende maar merkt nog snel cognitief overprikkeld te zijn. Dat is heel normaal na zo’n intensief traject, waar chemotherapie een onderdeel van was. De verklaring ligt waarschijnlijk in een combinatie van verschillende factoren: (overbelasting door) verwerking, gevolgen van nog resterende vermoeidheid en mogelijk ook (ook al is daar nog steeds beperkte kennis over) nawerkingen van de chemotherapie zelf. Meestal volgt geleidelijk herstel totdat het normale functioneren weer mogelijk is, maar dat kan best tot enkele jaren na afsluiten van de intensieve behandelfase duren en sommigen ervaren dat ze nooit meer helemaal de oude worden. Uit uw mail maak ik op dat u feitelijk alweer op hoog niveau functioneert met een flink aantal ballen in de lucht. Ik krijg de indruk dat u de lat hoog legt voor uzelf. Bent u misschien wat te vroeg “eervol ontslagen” bij de psycholoog? Immers, op rationeel niveau begrijpen hoe uw energiebalans zou moeten werken is nog wat anders dan dit in het dagelijks leven echt toepassen en daarbij mild te zijn voor uzelf. Voor mij heel begrijpelijk dat u behoefte heeft aan ondersteuning. Er zijn vele soorten ondersteuning beschikbaar (op psychologisch vlak/met een meer lichamelijke insteek/ergotherapeutisch/filosofisch/gekoppeld aan zingeving etc etc) en sommige soorten zijn wel of niet (deels) vergoed, afhankelijk van de mogelijkheden van uw behandelteam en afhankelijk van uw ziektekostenverzekering. Op de volgende website vindt u een overzicht van verschillende soorten psychologische zorg: https://www.kanker.nl/hulp-en-ondersteuning/vind-hulp/zorgaanbod/140 U zegt geen verzekering te hebben, ik denk dat u daarmee een inkomensverzekering bedoelt? Of bedoelt u geen aanvullende ziektekostenverzekering te hebben? Voor de inhoudelijk juiste hulp kunt u het beste overleggen met uw behandelteam in het ziekenhuis: zij hebben goed zicht op alle mogelijkheden in uw woonomgeving. Sommige ziekenhuizen werken samen met een bedrijfsartsconsulent oncologie. Vervolgens kunt u nagaan wat er vanuit uw ziektekostenverzekering wel en niet vergoed wordt. Er zijn ook diverse inloophuizen waar vrijwilligers werken die zonder kosten met u mee kunnen denken: misschien helpt u dat al voldoende? Voor verdere informatie over mantelzorg als ZZP zou u de volgende twee websites kunnen raadplegen: https://www.zzp-nederland.nl/ https://www.mantelzorg.nl/onderwerpen/werk/zzper-en-mantelzorger/ Als u wat anders bedoelt, geef ons dan svp nog wat aanvullende informatie, dan denken we graag nog wat gerichter met u mee. Hopelijk vindt u snel de ondersteuning die u nodig heeft en kunt u de balans vinden tussen uw werk, gezin en zelfzorg. Veel succes. Met vriendelijke groet, Mede namens Josephine ter Steeg en Marieke Jacobs, Fenna van Ommen
Laatst bewerkt: 25/01/2024 - 09:37

Dankjewel voor jullie uitgebreide reactie. Inmiddels modder ik weer anderhalve week door en alles wat jullie in je reactie aangeven klopt. Gelukkig heb ik een fijne oncologische fysio die ook op gebied van herintegratie meedenkt. Met hem spar ik zo nu en dan over hoe mijn week (beter) in te delen, rekening te houden met mijn lege 'batterij'. Maar telkens loop ik vast. Ik sta niet te springen om nogmaals naar een psycholoog te gaan. Weten en doen zijn twee verschillende zaken, maar soms heb ik gewoon iemand nodig die tijdens zo'n week met me meekijkt. Pragmatisch. Inmiddels herken ik echt de cognitieve overprikkeling. Ik maak fouten, ben prikkelbaar. Ik heb noodgedwongen iets laten vallen afgelopen week en dat geeft al meer rust. Iedereen begrijpt het goed in mijn omgeving. Verder reserveer ik tijd voor mezelf, waarop ik ga ontspannen en bewegen, zonder dit weer te intensief te doen (ik ben ook flink wat aangekomen, ook door de - helaas blijvende - overgang, en wil nogal graag afvallen).

Met de verzekering bedoel ik een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Met het ontbreken van deze verzekering mis ik de boot qua reintegratietrajecten via een evt. bedrijfsarts of herintegratiebureau.

Ik ga de linkjes even bekijken. Bedankt daarvoor.

Laatst bewerkt: 31/01/2024 - 21:38