zware vermoeide benen.

Hallo, 

In 2018 heb ik allerlei behandelingen ondergaan voor  uitgezaaide spierinvasieve blaaskanker.

O.a. chemotherapie en diverse operaties. Gelukkig kon mijn blaas gespaard blijven maar daarom moest ik wel bestraald worden, ca. 25x en alle pelviene klieren zijn verwijderd.

Ik heb poly neuropathie aan de chemo overgehouden Bij de bestraling was me vermoeidheid voorspeld, echter direct hierna had ik daar geen nog klachten over.  

Ik ben nu  3 jaar verder en het kost me steeds meer moeite om een eindje te lopen. Mijn benen voelen heel moe en zwaar aan en ik loop alsof ik dronken ben. Ca. 2 jaren geleden heb ik bij mijn uroloog melding gedaan van het vermoeide zware gevoel in mijn benen en dit werd voor kennisgeving aangenomen.  Ik heb  nu het vermoeden dat het heel langzaam steeds erger is geworden in de loop van de afgelopen paar jaren. 

Omdat ik 2 honden heb ben ik  verplicht om ze een aantal keer per dag  uit te laten natuurlijk en ik zet me ten doel dan tenminste 1 x per dag een wat langere  afstand te lopen dan alleen een blokje om. Meestal heb ik het gevoel mezelf voort te moeten slepen. Even gaan zitten om uit te rusten helpt niet tegen deze vermoeidheid in mijn benen. Aan het eind van de dag nog even een boodschap doen bij de winkel ca. 50 m. verderop is een grote opgave. Hoe meer ik moe ben hoe meer ik zwalkend en onzeker ga lopen. 

Wat ik nu graag wil weten of dit nog een gevolg kan zijn van de behandelingen die ik heb ondergaan en of  hier nog iets aan zou kunnen verbeteren. Ik hoop dat ik met deze vraag aan het juiste adres ben want ik zie hier geen andere professional bij wie dit thuis zou kunnen horen. 

Dank alvast voor het antwoord, met vriendelijke groet Wilma. 

Antwoord

Beste Wilma,

Wat een nare klachten heeft u overgehouden aan de behandelingen voor de blaaskanker. Bestraling geeft inderdaad vaak pas na langere tijd nog klachten. Maar of het vermoeide, zware gevoel in de benen daar vandaan komt durf ik u niet te zeggen. Als ik uw verhaal lees komen er twee mogelijke opties bij mij op:

  • Het dragen van op maat gemaakte steunkousen kan uw vaten in de benen ondersteunen waardoor uw benen mogelijk minder zwaar en vermoeid zullen voelen. Uw huisarts/specialist kan u hiervoor een verwijzing voorschrijven.
  • Uit balans zijnde bekkenbodemspieren kunnen ook een pijnlijk en zwaar gevoel in de benen geven. Hiervoor zou u bij een bekkenfysiotherapeut te rade kunnen gaan. Uw huisarts/specialist kan u hierin adviseren.  

Misschien kunt u dit nog eens met de uroloog en/of huisarts bespreken. 

Hopelijk kunt u hier weer iets verder mee komen.

Met vriendelijke groeten,
Edith Schoots

Laatst bewerkt: 19/08/2021 - 14:57