Vermoeidheid 4 maanden na borstamputatie.

In januari is mijn rechter borst geamputeerd en de linkerborst gelijktijdig verkleind. Het hele proces van ontdekken, onderzoeken en operatie heeft bij elkaar 5 wkn  geduurd en kwam als een rollercoaster over me heen.

Na aanvankelijk goed herstel en veel wandelingen en ook fietstochten van zo'n 30 tot 50 km op een dag op mijn e-bike, merk ik dat ik me tegenwoordig regelmatig moe voel en weinig zin heb om actief te zijn. Als ik toch een rondje ga lopen ben ik, naar mijn gevoel, niet vooruit te branden.

Ik heb geen antihormonen therapie en vraag me af of het naweeën van de operatie kunnen zijn.

Mvg

Antwoord

Beste Wisky, 

 

Dat klinkt als een snel en intensief diagnose en behandelproces. Na zo'n intensieve periode is het heel normaal als de vermoeidheid wat later komt. Je lichaam en geest hebben de tijd nodig om dit allemaal te verwerken en ervan te herstellen. De kans is groot dat de vermoeidheid naweeën zijn van de operatie. Bij vermoeidheid spelen vaak meerdere factoren een rol: de kanker en behandeling maar ook het verwerken van de rollercoaster zoals je het zelf mooi beschrijft. 

 

Je zou een kijkje kunnen nemen op het platform Fitter bij ziekte: https://fitterbijziekte.nl/waarom-ben-ik-zo-moe/. Hier vind je informatie over mogelijke oorzaken van de vermoeidheid en ook tips over hoe je het beste met de vermoeidheid om kunt gaan. 

 

Hartelijke groeten, 

 

Laatst bewerkt: 21/05/2021 - 17:10