moe aanvallen

Hallo Edith en Marije.

Ik heb even advies van jullie nodig want ik weet het zelf  niet meer. Eind januari was ik klaar met al mijn behandelingen voor borstkanker. 16 chemokuren met  extreem veel bijwerkingen, operatie en 20 bestralingen .  Ik werk in de zorg en ben een paar weken later heel rustig en zonder druk van het werk therapeutisch gaan werken , eerst maar twee uur in de week.  Heb zowel ergo als fysio therapie en het ging langzaam de goede kant op, tot een maand geleden, Ik kreeg opeens moe aanvallen[ weet niet hoe ik dat moet omschrijven]. Het valt mij zomaar aan , zelf als ik niets doe. Het is net of ik dan helemaal ben uitgeput. Herstel duurt ook langer.  Ben nu eerst gestopt met werken en ze gaan kijken of er lichter werk voor mij is.  Maar als ik mij zo voel lukt mij dat zelf niet. 

Mijn vraag is : wat kan ik hier aan doen { heb  rust momenten op de dag , ik slaap redelijk, wandel elke dag even buiten, heb gen corona of iets anders] en ik vind het vreemd dat dit nu 10 maanden na de behandeling  komt opzetten. Gebeurd dit wel vaker.  In mijn hoofd kan ik van alles alleen mijn lichaam wil niet meer.

groet van Alice.

 

 

 

 

Antwoord

Beste Alice,

Wat vervelend zo’n terugval! Wat je beschrijft als vermoeidheidsaanvallen is iets dat wij vaker horen (ook dat later kan ontstaan). Mensen beschrijven een vermoeidheid die plots als een zware deken over je heen valt, of zoals de titel van een boek dat hier ook over gaat: een lichaam van lood. Wat je al doet klinkt verstandig: rustmomenten op de dag, goed slapen en elke dag buiten wandelen. Misschien vind je hier nog meer tips over de afwisseling in activiteiten: (link fitternaziekte/kanker invoegen). Ook horen we vaak dat je hoofd meer wil dan je lichaam. Dan is het soms behulpzaam om wat minder te willen, omdat elke keer dat je iets wil en dat niet lukt en ook frustratie kan ontstaan die weer tot meer vermoeidheid leidt. Als dat heel lastig blijft en de andere adviezen helpen niet dan zou je je kunnen aanmelden voor een online behandeling (mindermoe.nl).

 

We hopen dat dit je iets verder helpt? Bespreek het ook vooral met je ergo als fysio therapeut.

Hartelijke groeten,

Marije van der Lee

Laatst bewerkt: 03/12/2021 - 15:34