Schrik

Beste, 

Kben 16 jaar. Ik heb onlangs last gekregen van maagzuur zo´n 3 a 4 maanden geleden. Ik las op het internet dat het waarschijnlijk onschuldig is maar ik heb ook gelezen dat je maag of slokdarmkanker kunt hebben. Momenteel eet ik minder van de stress. Maar ik heb wel een vol gevoel in bovenbuik/rechter bovenbuik. Maar nu mijn echte vraag bij maagkanker als je voelt dat je eten niet wilt zakken is dat hetzelfde gevoel  als passage klachten of is het een ander gevoel?

Mvg Eran

Antwoord

Beste Eran,

het is heel vervelend dat je zo'n last hebt van maagzuur, zeker op deze jonge leeftijd. Dit is vaak gekoppeld aan wat we noemen leefstijl factoren.

We leven in een tijd van grote drukte en veel prikkels, wat voor stress zorgt. Daarnaast nemen we vaak niet goed de tijd om rustig te eten. We ontspannen en sporten te weinig en veel mensen hebben moeite een gezond gewicht te behouden.

Deze  op termijn soms ziek makende prikkels zijn over het verloop van maanden / jaren vaak de oorzaak van klachten. Problemen van maagzuur en oprispingen zijn erg bekend.

Als er geen familiaire bekendheid is met kanker aan de slokdarm- maag is er op de leeftijd van 16 jaar eigenlijk geen reden om aan kanker als oorzaak van deze klachten te denken.

het is goed om met de huisarts te beoordelen welke beïnvloedbare factoren er bij u spelen. Daarop inzetten lijkt echt het meest voor de hand liggend.

Mochten er dan structureel problemen blijven kan er verder onderzoek wenselijk zijn.

Met vriendelijke groet,

 

namens Slokdarm - Maagkanker team UMCUtrecht

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46