Geen maagoperatie bij uitgezaaide maagkanker?

Mijn vader heeft maagkanker+ buikvliesuitzaaiingen cijfer 3. Hij zou in principe ingeloot kunnen worden voor Periscope studie, maar er zitten uitzaaiingen op het buikvlies bij de dunne darm en 1 klein plekje OP de dunne darm. Andere organen zijn schoon.Daardoor mag hij niet mee doen met de studie. De maagkanker zit aan de zijkant van de maag, niet bij een in-of uitgang. Heeft al 6 capox kuren gehad. Gaat verder heel goed. Oncoloog wil nu eigenlijk alleen maar voortzetten met chemo...Wij begrijpen dit niet. Is er echt geen operatie mogelijk in Nederland? Ook niet met als doel voor levensverlening? Maag + stukje dunne darm kan eruit, het is te opereren zei de arts. Voor buikvliesuitzaaiingen kan daarna INTERACT studie worden gedaan of  met  Avastin worden behandeld toch? Waarom wordt dit niet aangeboden? Waar kunnen wij het beste terecht voor een second opinion? Waar hopelijk wel een operatie mogelijk is! Catharina Eindhoven? Of Leuven/ Gent? Alvast bedankt

Antwoord

L.s.

de manier waarop uitgezaaide ziekte zich verhoudt ten opzichte van "de omgeving" maakt of er wel of niet geopereerd kan worden. Dit geldt ook voor een behandeling in onderzoeksverband als de Periscope studie. 

Dat er in sommige centra ander criteria gehanteerd worden klopt inderdaad, Er is een recht op een second opion om dit te beoordelen. Dit kan bijvoorbeeld in de oncomid samenwerking regio Utrecht.

Met vriendelijke groet

namens Slokdarm Maagkanker team UMCUtrecht 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46