Bij de overlevingscijfers van slokdarmkanker worden op uw website 4 stadia onderscheiden. Waarom wordt bij deze cijfers alleen uitgegaan van het stadium van de tumor zelf en niet van de aanwezigheid van tumorcellen in lymfeklieren en metastasen.

Bij de overlevingscijfers van slokdarmkanker worden op uw website 4 stadia onderscheiden. Waarom wordt bij deze cijfers alleen uitgegaan van het stadium van de tumor zelf en niet van de eventuele aanwezigheid van tumorcellen in lymfeklieren en de eventuele aanwezigheid van metastasen. Dit is uiteraard mede van invloed op de 5-jaars overleving. Ben benieuwd naar uw antwoord!

Antwoord

Beste Sven9,

Bij de overlevingscijfers van slokdarmkanker wordt uitgegaan van het stadium van de ziekte bij de diagnose. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de tumor maar ook naar aanwezigheid van aangedane lymfeklieren en uitzaaiingen in het lichaam. De stadium indeling is gebaseerd op de TNM indeling.  T staat voor tumor, N  voor nodes (=lymfeklieren), M  voor metastasis (=uitzaaiingen).  Hoe meer positieve lymfeklieren en uitzaaiingen hoe hoger het stadium.

Meer informatie over de stadiumindeling en cijfers vind je hier:

https://www.kanker.nl/kankersoorten/slokdarmkanker/onderzoek-en-diagnos…

https://www.kanker.nl/algemene-onderwerpen/cijfers-over-kanker/uitleg-c…

We hopen je vraag voldoende te hebben beantwoord.

 

Hartelijke groet,

Voorlichter Infolijn

Laatst bewerkt: 22/11/2021 - 14:34