het niet emotioneel worden na diagnose kanker

Medio maart 2021 de diagnose strottenhoofdkanker. Echter nadien en ook tijdens mijn behandeltraject van 3 maanden niet emotioneel (tranen) geweest. Wat is uw mening en advies?

Alvast bedankt!

Antwoord

Beste Huismus_026,

Wat naar om te horen dat je deze diagnose hebt gekregen afgelopen maart.

Je schrijft dat je nadien en tijdens de behandeling niet emotioneel bent geweest. Je noemt daarbij tranen tussen haakjes. 

Iedere persoon heeft een eigen manier van omgaan met een diagnose, en alles wat er daarna bij komt kijken. Dit geldt ook voor emoties. Bij sommige mensen is het heel duidelijk aanwezig, en bij een andere groep zal het later 'binnenkomen' zoals dat soms dan ook wordt genoemd. Het is erg verschillend. Het is daarbij belangrijk om te weten dat het wel of niet aanwezig zijn van tranen, niet gelijk betekent dat emoties er wel of niet zijn. Er kunnen heel erg veel verschillende soorten emoties naar voren komen bij kanker.

Hier op kanker.nl is al erg veel goede informatie over het omgaan met kanker opgeschreven. Je zou hier eens kunnen kijken en doorklikken, om hier meer over te weten te komen: https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/omgaan-met-kanker/omgaan-met-…

Ik vind het erg goed om te zien dat je hier over nadenkt, en hier ook actief vragen over stelt. Verder is het algemeen gesproken vaak ook goed om stil te staan bij wat voor emoties je ervaart, en het daar ook met mensen (in jouw directe omgeving) over te hebben.

Hoe dan ook heel veel sterkte en succes de komende tijd.

Hartelijke groet,

Matthijs de Wit

Laatst bewerkt: 08/07/2021 - 12:00

Beste Matthijs,

Bedankt voor je uitgebreide en genuanceerde reactie.

Groet,

Huismus_026

Laatst bewerkt: 08/07/2021 - 23:19