Angst

Sinds nov 2019 zit ik thuis met burn out. Had flinke paniekaanvallen. Medio januari ging het een stuk beter en was aan het herstellen. Nu weet ik sinds 10 feb dat ik borstkanker heb. Ben maandag gestart met 1e chemo en mijn angst is weer helemaal terug. En dat komt door het Corona. Ik weet dat ik nu lage bloedwaarden heb en tot risicogroep behoor. Ik ben in constante angstmodus. Kan niet meer helder denken, continuust paniek. Weet niet wat te doen. Heeft u tips? 

Antwoord

Beste AnneC1964,

Wat naar om te lezen dat je zo'n moeilijke tijd hebt sinds de afgelopen maanden. De burn-out, waar het aanvankelijk een stuk beter ging, en vervolgens de borstkanker. Het zijn nu ook nog eens bijzondere tijden op dit moment met het coronavirus. Helemaal voor mensen die in de risicogroepen zitten. Helaas behoor jij daar inderdaad, net als andere mensen met kanker die chemo ondergaan, ook toe. Ik kan me heel goed voorstellen dat dit angst bij je oproept.

Angst is een normale reactie, en dat is in de huidige situatie ook (in ieder geval voor een deel) gegrond. Er is voor jou de kanker, de chemo, en nu ook de corona. Als we het hierover hebben kun je heel algemeen gesproken op twee manieren naar de zaken kijken. Er zijn zaken die jij zelf kunt doen en beïnvloeden, en zaken die je niet zelf kunt doen of beïnvloeden. De zaken waar jij invloed op kan uitoefenen, kun jij zelf iets mee op dit moment. 

Je kunt het bespreken met je behandelend arts. Vertel waar je mee zit en waarschijnlijk kan je behandelend arts al iets meer vertellen. Bijvoorbeeld over wat zij in het ziekenhuis doen om risico's zo laag mogelijk te houden. Verder kan zij of hij wellicht nog andere informatie geven over wat jij op dit moment zelf kunt doen. 

Verder kun je hier op Kanker.nl meer informatie vinden over angst bij kanker. Angst komt helaas in meer situaties voor bij mensen met kanker, maar dat betekent ook dat er al veel over bekend is en geschreven. Ga naar deze pagina om dat te bekijken: https://www.kanker.nl/gevolgen-van-kanker/angst/wat-is/tips-om-met-angst-om-te-gaan

Je kunt ook overwegen om hierover te praten met een professional. Er zijn in Nederland meerdere instellingen die mensen met kanker en hun naasten helpen. De psychologische zorg die zij bieden kan jou helpen om te gaan met de angst die je ervaart. Momenteel zijn veel instellingen niet open voor bezoekers, maar is het vaak wel mogelijk om via telefoon of videobellen toch contact te hebben. Voor een overzicht van deze instellingen kun je deze pagina bekijken: https://www.verwijsgidskanker.nl/aanbod/28/behandeling-in-een-psycho-oncologisch-centrum

Zoals je ziet zijn er mogelijkheden waar jij zelf nu iets mee kunt doen. Helaas zullen er ook zaken zijn waar jij geen invloed op kunt uitoefenen of die je niet kunt veranderen. Daarvan is het, en dat is vaak veel makkelijker gezegd dan gedaan, belangrijk om te proberen deze te accepteren. Je richten en focussen op de zaken waar jij wel invloed op kan hebben kan daarbij helpen. Dit zorgt hopelijk dat je minder stress ervaart van de zaken waar jij geen invloed op kan uitoefenen. 

Heel veel sterkte en succes gewenst komende tijd.

Hartelijke groet,

Matthijs de Wit

Laatst bewerkt: 19/03/2020 - 10:04