Uw advies: biopsie aanvragen of afwachten

Dag dokter,

Ik vraag u geen diagnose! Mijn specialist neemt heel vaak een passieve/afwachtende houding. Wat ik me afvraag is of, met volgende data, ik gewoon naar uw mening verder afwacht, of toch beter vraag om een biopsie te nemen.

Ik ben een 28-jarige man. Zes maanden geleden kreeg ik een PET/CT-scan omwille van verdenking van lymfoom door aanwezigheid B-symptomen (gewichtsverlies, vermoeidheid, nachtzweten). Na de scan vertelde mijn specialist mij dat er "verhoogd metabolisme aantoonbaar was aan het lymfoïdweefsel van de nasofarynx". Hiervoor werd ik naar de NKO-specialist gestuurd, en heb medicatie gekregen die niet geholpen heeft. Dan werd er besloten om het te negeren door gebrek aan klachten.

Zes maanden later is mijn gewicht gestabiliseerd, vermoeidheid is iets beter, nachtzweten is echter nog steeds aanwezig. Men deed een nieuwe scan ter controle met volgende bevindingen:

(Alles wat "normaal" was heb ik weggelaten. Dus indien u standaard zaken mist, kan u ervan uit gaan dat deze normaal waren.)

PET:

  • Sterk verhoogd metabolisme aantoonbaar aan het lymfoïdweefsel van de nasofarynx en tongbasis bilateraal

  • Enkele licht hypermetabole kliertjes bilateraal hoog cervicaal

  • Subcentimetrische longnodule aantoonbaar in de linkerbovenkwab zonder significante FDG captatie (hoogstens minimale accentuatie aantoonbaar)

  • Verhoogd metabolisme over verloop van de slokdarm en meer uitgesproken distale maag / pyloor

CT:

  • Schedel - hals: Licht vergrote lymfenodi submandibulair beiderzijds; vergelijkbaar. Forse adenoïden, ongewijzigd

  • Thoracaal: vergelijkbare kleine lymfenodus hoog paratracheaal rechts. Ongewijzigd aspect van de twee nodulaire letsels in de linker bovenkwab waarvan de meest ventrale met enkele spiculaire uitlopers

BESLUIT PET/CT:

  • Persisterend fors hypermetabolisme aantoonbaar aan het lymfoïdweefsel van de nasofarynx en tongbasis met beperkte toename in metabole uitgebreidheid/aviditeit ter hoogte van de nasofarynx ten opzichte van vorige beeldvorming

  • Vergelijkbare mild capterende kliertjes bilateraal hoogcervicaal

PS: Ik heb enkele jaren geleden een uitgebreide longembolie gehad in beide longen, met gedeeltelijke lobectomie als gevolg.  De letsels in de longen zijn waarschijnlijk restanten daarvan.

Bedankt, Triske.

Antwoord

Beste Triske, 

uw vraag is terecht, en lastig zo te beantwoorden. FDG activiteit in de tonsillen en nasofarynx zien we vaak, dat kan erg wisselend zijn. Vaak wordt daar geen verklaring voor gevonden, dan betreft het waarschijnlijk geprikkeld slijmvlies of onverklaarde klier activiteit, zeker als dit symmetrisch is.  Als u echter ook typische klachten heeft kan er iets aan de hand zijn. Dat uw klachten eerder afnemen dan toenemen is geruststellend, maar ik kan me voorstellen dat u ongerust bent.  Ik zou u willen adviseren dit toch nog eens met uw behandelend arts te bespreken, en eventueel een tweede mening te vragen. 

groeten 

dr. J. Lavalaye

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dag dokter,

Bedankt voor uw antwoord. Het is eerder geruststellend in grote lijnen. Ik zal mijn bedenking en nog eens aankaarten met de specialist, en eventueel spreken met een andere specialist ook. 

Triske

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46