Longmethastase

20 september 2022 om 11.32
47 x gelezen

Mijn vrouw heeft na een niertumor uitzaaiingen in de longen gekregen. In een gesprek met de onc. viel het woord palliatief. Mijn vrouw krijgt binnenkort immuuntherapie. Vraag: is behandeling van longmethastase per definitie palliatief?

Antwoord

Beste Rellum,

Inderdaad is de vuistregel dat als er 1 metastase is er niet meer curatief  behandeld kan worden. Dat is omdat we weten dat op scans kankerplekken pas zichtbaar worden als ze bestaan uit miljoenen kankercellen. Dan bereiken ze pas de detectielimiet van de CT-scanner. Als er 1 plek te zien is in een long, dan gaat een oncoloog er meestal  vanuit er toch op andere plekken in de long ook kanker zit, maar dan net onder de detectielimiet van de scan. Kortom, de kanker heeft zich dan  via het bloed verspreid en kan  overal zitten.

De beste behandeling is dan  een behandeling die via het bloed gegeven wordt en dus ook overal komt. Dat heet een systeembehandeling. Bij uitgezaaide ziekte verbeteren systeembehandelingen de prognose. Bij uitgezaaide  ziekte doen locale  behandelingen (het weghalen van uitzaaiingen) dat niet.  Maar systeembehandelingen  krijgen nooit alle kankercellen 100% weg. Daarom zijn ze palliatief: uiteindelijk wint de ziekte.

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46