DNA-onderzoek tumor niercelkanker bij bepaling systeemtherapie

30 augustus 2022 om 17.24
116 x gelezen

Ik heb chromofoob RCC met sterke verdenking van metastasen in de longen.
Tijdens mijn bezoek aan het Antoni van Leeuwenhoek voor een second opinion vroeg ik aan mijn uroloog-oncoloog of er DNA-onderzoek van de tumor  plaatsvindt voor het bepalen van de systeemtherapie. Hij antwoordde dat dit niet het geval is : “dit heeft bij niercelkanker geen zin” zei hij.

Het volgende staat op de site van kanker.nl
Doelgerichte therapie bij nierkanker
Doelgerichte therapie is soms een behandeling bij uitgezaaide nierkanker. Je krijgt dan een medicijn om de ziekte te remmen. Bijvoorbeeld sunitinib of axitinib.
Niet iedereen met uitgezaaide nierkanker kan doelgerichte therapie krijgen. Of deze behandeling geschikt voor je is, wordt duidelijk na DNA-onderzoek van een stukje tumor.

Kunt u aangeven of dit inderdaad bij niercelkanker geen zin heeft?

Als dit het geval is, zal de tekst op Kanker.nl aangepast moeten worden.

 

 

Antwoord

De keuze voor  een bepaalde systeemtherapie hangt vooraf  af van microscopisch weefelonderzoek van de kanker, dus van de routine "PA uitslag" van een biopt (een hapje) van een kankerplek. Uw uroloog heeft gelijk dat het niet afhangt van DNA onderzoek op het biopt. Bij U is er al een PA uitslag,  want daarmee is de diagnose chromofoob niercelcarcinoom gesteld. Dat is een zeldzame diagnose. We weten dat immunotherapie slecht werkt bij chromofobe niercelcarcinomen. Suntinib en lenvatinib/everolimus werken beter.

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46