Baarmoederkanker

Wat mij bezig houdt is waarom bij baarmoederkanker er bloed verlies is. Dat was voor mij (na de overgang) het moment om actie te ondernemen maar gedurende de tijd van wachten op de operatie veranderde de afscheiding, vleesnat, in echt bloed. Ik vraag mij af wat gebeurt er dan? Laten de tumorcellen dan los of groeit het door naar een bloedvat? Graag uw antwoord. 

 

Antwoord

Beste Stiertje,

Goede vraag, nooit zo over nagedacht. Maar denk dat het komt doordat er in kanker altijd heel veel (heel kleine) bloedvaatjes zitten omdat de tumor immers snel groeit is er ook veel bloedtoevoer nodig voor de aanvoer van voedingsstoffen. Bovendien is de groei van de tumor heel onregelmatig, haastig zeg maar. Daardoor worden de bloedvaatjes minder netjes aangelegd en zie een tumor van de baarmoeder er altijd een beetje uit als een wond die makkelijk bloedt.

Helpt dit antwoord je?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

Laatst bewerkt: 22/10/2021 - 09:31

hartelijk dan voor je antwoord Cor. Ja dat helpt zeker en dat had ik al min of meer bedacht en begrepen. Het stopt ook weer maar er blijft wat sereus, bruinachtige afscheiding komen. Ik neem aan dat dat ook van het proces in de baarmoeder is. Ik vind het doe dan ook een nare gedachte en ook wel een beetje verontrustend. Enfin ik weet dat ik binnenkort geopereerd word, dat wil zeggen als er niet nog meer problemen op de IC's ontstaan. Ik vind het verschrikkelijk dat niet alleen ik maar zoveel mensen met dringende operatieve hulp op een wachtlijst gezet worden. Een bizarre ontwikkeling.

Laatst bewerkt: 22/10/2021 - 09:47

Toch nog een opmerking: de tumor snel groeit? Dat is nu net de hamvraag. Door beperkte capaciteit op de operatiekamers en IC's  (personeel etc) moet ik wachten voor mijn operatie. Ik heb nadrukkelijk gevraagd kan dat wel, groeit mijn tumor (agressieve adenocarcinoom) niet door of heb ik straks toch uitzaaiingen. Uitdrukkelijk werd mij verzekerd dat de tumor echt niet zo snel groeit. Ja wat is nu snel zul je denken. Vertrouwen is soms een heel lastig ding.

Laatst bewerkt: 22/10/2021 - 09:51

Beste Stiertje,

Snel groeien is natuurlijk relatief; sneller dan gezonde cellen. Maar hoe snel de tumor precies groeit hangt helemaal af van het type kanker. Het meest voorkomende type (Endometrioid adenocarcinoom) groeit niet zo snel. Andere meer zeldzame typen (serieus en clearcell carcinoom bijvoorbeeld) groeien over het algemeen wat sneller. Maar belangrijker dan groei en grootte is natuurlijk of er uitzaaiingen ontstaan in de wachttijd: grootte is maar minimaal van invloed op de uitkomst. Daarvoor geldt hetzelfde overigens: het meest voorkomende type geeft maar heel zelden en heel laat uitzaaiingen, de andere 2 typen sneller.

Dat neemt niet weg dat het natuurlijk heel naar is dat de wachttijd tot de operatie toe lijkt te nemen omdat er weer COVID-zorg moet worden geleverd. Tijdens de vorige pieken hebben de gynaecoloog-oncologen elkaar geholpen en patiënten naar elkaar verwezen: de druk is immers niet overal in het lang even hoog en de wachtlijst dus ook niet overal even lang. Bovendien zijn er verschillen tussen ziekenhuizen in hoeverre ze ook meer of minder uitdeelbare zorg verrichten. Goed om met je gynaecoloog te overleggen over overplaatsing naar een ander ziekenhuis mogelijk en/of verstandig is misschien?

Met vriendelijke groet,

Cor de Kroon

 

Laatst bewerkt: 23/10/2021 - 15:33

Nogmaals dank ! Ook goede tips voor mijn lotgenoten. 

Ja vreselijk deze nieuwe Coronapiek en niet alleen voor patiënten maar idem voor jullie. Heel veel sterkte allemaal.

Laatst bewerkt: 24/10/2021 - 07:55

Ooit gehoord van het gebruik van Doxycycline? Ik slik nu 3 weken dit eenvoudige antibioticum en ga daarmee door tot aan de operatie. Mijn oncoloog had geen bezwaar. Doxy remt de deling van cellen en brengt de apoptose=normale celdoding weer op gang. Het geeft mij het gevoel iets te kunnen doen aan voorkoming van uitzaaiingen. Goed weekend.

Laatst bewerkt: 24/10/2021 - 08:02