Erfelijkheid diverse kanker

Hallo,

In 1999 is mijn zus aan longkanker overleden. In 2004 is mijn moeder aan eierstokkanker overleden en begin dit jaar is mijn broer aan de gevolgen van nierkanker overleden. Mijn andere broer is herstellende van kanker als gevolg van een NF1 tumor.

Mijn vraag is nu eigenlijk, heb ik een verhoogde kans op kanker? Indien ja, hoe kan ik dit regelmatig laten onderzoeken?

 

Antwoord

Beste DerAnton,

Bedankt voor je bericht.
In je directe familie hebben verschillende mensen kanker (gehad). Je vraagt of jij nu meer kans op kanker hebt. En of je dit dan regelmatig kunt laten onderzoeken.

Je kunt deze vragen het beste bespreken met je huisarts. De huisarts kan samen met jou dingen op een rijtje zetten en bekijken of er in je familie aanwijzingen zijn voor een erfelijke aanleg voor kanker.
Als de huisarts vermoedt dat er sprake kan zijn van een aanleg voor kanker, zal hij of zij je verwijzen naar de klinisch geneticus.

Zoals je mogelijk weet: bij ongeveer 95% van de mensen die kanker krijgt, komt dat niet door erfelijkheid. Soms weten we de oorzaak, zoals bepaalde straling, roken of onbeschermd zonnen. Maar vaak is het toeval. Dan weten we niet hoe kanker ontstaat. Bij ongeveer vijf procent is een aantoonbare erfelijke aanleg de belangrijkste oorzaak.

Signalen voor een erfelijke aanleg voor kanker zijn:
# Dezelfde soort kanker komt bij meer familieleden voor dan je op grond van toeval zou verwachten;
# De kanker begint op jongere leeftijd;
# Een bepaalde combinatie van verschillende soorten kanker komt voor bij één persoon of binnen één familie. Bijvoorbeeld borst- en eierstokkanker of dikke darm- en baarmoederkanker;
# Eén persoon krijgt tweemaal dezelfde soort kanker (en dan niet als gevolg van uitzaaiingen).

Voor zover bekend is longkanker niet erfelijk. Je leest hier meer over op www.kanker.nl/kankersoorten/longkanker/algemeen/risicofactoren-van-longkanker .

Bij ongeveer 5 tot 15 op de 100 (5-15%) vrouwen met eierstokkanker, speelt erfelijke aanleg een belangrijke rol. Of erfelijke aanleg bij je moeder de belangrijkste oorzaak is geweest, kan een klinisch geneticus mogelijk nog in haar medisch dossier nakijken.
Je leest meer over eierstokkanker op https://www.kanker.nl/kankersoorten/eierstokkanker/wat-is/risicofactoren-van-eierstokkanker

Nierkanker ontstaat vooral bij mensen tussen de 65 en 75 jaar. Mannen krijgen nierkanker bijna 2 keer vaker dan vrouwen. De belangrijkste risicofactor is roken. Van alle mensen met niercelkanker heeft naar schatting 2-8% de ziekte gekregen door erfelijke aanleg.

Meer informatie: https://www.kanker.nl/kankersoorten/nierkanker/wat-is/risicofactoren-van-nierkanker

Misschien kan (en wil) je broer met de NF1-tumor je vertellen of zijn arts iets gezegd heeft de oorzaak van deze tumor. 

Geeft dit antwoord op je vraag?

met vriendelijke groet,
Leonie Hendriksen-de Gruiter

Publieksvoorlichter Erfocentrum

Laatst bewerkt: 20/02/2020 - 08:32