Waarom geen operatie

Mijn partner heeft darmkanker, zware operatie gehad, uitzaaiing lever, zware operatie gehad. Na eerste controle nieuwe plekken op lever, op middenrif en op buikwand/vlies. Nu levensverlengende chemo. Waarom zijn operaties niet mogelijk?  Komt dat door de locaties van de nieuwe tumoren, dat tumoren op middenrif en buik sowieso nooit operatief verwijderd worden? Of door aantal locaties, dat het teveel operaties zouden zijn, of te langdurig? Of is daar een andere reden voor? ( Mijn partner is verder lichamelijk heel fit en heel snel hersteld van de eerdere zware operaties. ) 

Antwoord

Helaas klinkt dit inderdaad als teveel ziekte op teveel verschillende plekken en dan ook nog eens kort na de vorige operatie. Hiermee voegt opnieuw een operatie niks positiefs toe en geeft enkel nadelen (complicaties operatie, niet alles kunnen weghalen en aanwezige ziekte kan doorgroeien in de tijd zonder systeemtherapie). Systeemtherapie geeft nu de meeste kans om de ziekte zo lang mogelijk onder controle te krijgen. 
veel sterkte,

team Koopman

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

dank u voor uw reactie. we zijn nu tweeenhalve maand verder.

Bij de eerste scan, na 3 chemokuren zijn alle vijf tumoren 45% kleiner geworden. nu start 6 de chemo, daarna scan. als verkleinen doorzet, is dan wegbranden, bestralen, operatie weer mogelijk? de vraag is of in plaats van levensverlengend er levensreddende behandeling mogelijk zou zijn.  en kan een tumor door chemo helemaal verdwijnen, hoe lang zou je dan door moeten gaan met chemo, of kan dat sowieso niet, dat tumor helemaal verdwijnt door chemo?
speelt conditie en positieve actieve houding van patient daarin ook mee?

buitenbeentje Alice

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Dit klinkt in ieder geval als een prachtige respons op de systeemtherapie en is hoopgevend. Of en wanneer het weer zinvol is om na te denken over een locale behandeloptie hangt erg af van de tijd en hoeveelheid ziekte. Er moet voldoende tijd zijn verstreken om zeker te weten dat de ziekte zich niet aggressief gedraagd en dat opnieuw een lokale ingreep echt iets positiefs bijdraagt. 

Chemotherapie alleen leidt soms tot een complete respons (geen zichtbare ziekte meer), echter dit zien we zoals gezegd niet vaak. Het enige wat een patient zelf kan doen is goed blijven bewegen, een goede conditie heeft zeker een positieve invloed.

sterkte, vriendelijke groet Team Koopman

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

opnieuw blijkt uit scan dat de tumoren met eenderde zijn gekrompen. ik begrijp de reden om (nog) niet te kunnen opereren. maar is bestralen tijdens de chemo om extra te bestrijden geen optie? mn partner is zo fit en gedreven..

 

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46

Helaas kan ik deze vraag met beperkte informatie niet beoordelen. Als uw partner wordt behandeld in een ziekenhuis met veel ervaring in locale behandelingen (waaronder operatie, RFA, radiotherapie, etc) dan kan deze vraag het beste in het multidisciplinaire dikkedarmkanker overleg worden beantwoord. Waarbij ze dan ook kunnen aangeven wanneer wel/niet een locale behandeling als technisch mogelijk maar ook medisch zinvol kan worden beschouwd.

vriendelijke groet,

team Koopman

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46