Tekort DPD

Best mensen,

A.s. Maandag start ik met chemoradiatie mbt endeldarmkanker.  Nu blijkt dat de DPD activiteitscore bij mij 1,0; dosering 5- FU/capecitabine: verlaag naar 50%. Het ziekenhuis heeft mij geen 50% maar 62% aan capecitabine meegegeven. En zij willen naar 1,5 week mijn bloed onderzoeken. Zij zeggen dat het anders zo weinig chemo is. Het Avl vertelde vandaag, waar ik was voor een second opinion, dat het niet uitmaakt qua eind resultaat of je 50 of  100% capecitabine kunt afbreken. Alleen overdosering voorkomen. Ook vertelde het AvL dat de chemo niets doet tegen mogelijke zwevende tumorcelletjes in mijn lichaam. Het ziekenhuis wat mij nu behandeld zegt dat dit wel het geval is. Dit alles is erg verwarrend en ik ben bang de chemoradiatie af te moeten breken doordat de bijwerkingen te hoog zijn.

Heel graag uw mening, 

alvast hartelijk dank
Suria

Antwoord

Beste Suria, 

Ik ben het eens met de uitleg dat het nu het belangrijkste is om overdosering te voorkomen. Bij een DPD uitslag zit altijd een advies voor dosering van de capecitabine, deze kan gevolgd worden zonder angst voor onderdosering. 

Verder is chemotherapie + radiotherapie bij uw ziekte bedoeld om de kans op maximale controle op de plek van de tumor zo groot mogelijk te maken. In andere woorden, om de kans zo groot mogelijk te maken om de ziekte in de endeldarm weg te krijgen (in combinatie met wel/geen chirurgie) en op deze plek ook weg te houden. De toevoeging van chemotherapie in deze behandeling zorgt niet voor minder kans op uitzaaiingen ten opzichte van alleen radiotherapie zonder chemotherapie. Uiteraard is het wel het doel (als er geen uitzaaiingen zijn) om u te genezen. Als dat lukt zullen er ook geen tumorcellen meer rondzweven.

Welke behandeling bij endeldarmtumor het beste is, hangt af van verschillende factoren waaronder de uitgebreidheid van de ziekte. Daarom krijgt de ene patient wel het advies om aanvullend radiotherapie +/- chemotherapie te krijgen en een andere patient niet. 

Hopelijk geeft dit voldoende antwoord op uw vragen. 

vriendelijke groet, team Koopman 

Laatst bewerkt: 25/06/2021 - 14:35