Stoelgang in relatie tot lage naad

Geachte mevr. Koopman, 

Bij mij is recent een poliep van 10 cm lengte verwijderd uit mijn endeldarm. De poliep groeide ook bijna geheel rondom de endeldarm. 

In de poliep zat ook een T1 tumor die geheel verwijderd is waar ik mij ook geen zorgen meer over hoef te maken. Echter bij onderzoek aan de tumor bleek dat er mogelijk uitzaaiingen waren naar de lymfe klieren rondom de endeldarm. 

Daarom sta ik nu voor een operatie waarbij de lymfe klieren en dus een groot deel van mijn endeldarm verwijderd moet worden. Gezien het vele littekenweefsel in mijn endeldarm zou ik een 'lage naad' krijgen en daarvan zegt de chirurg die die operatie uit zou voeren dat ik dan dagelijks veel naar het toilet moet en hij adviseert een stoma. 

Omdat ik een stoma nogal ingrijpend vind is mijn vraag of een lage naad altijd leidt tot vele malen per dag (10 tot 20 x) naar het toilet om te ontlasten. En mijn tweede vraag is of de tijd die vordert daar ook verbetering in brengt. Kan bijvoorbeeld het laatste deel van de dikke darm de functie van de endeldarm ook overnemen in de loop der tijd.

met vriendelijke groet, 

 

Ben Timmerman

Mob: 06-19958327 

Antwoord

Beste Ben,

Ik zou u willen adviseren deze vragen voor te leggen aan de stomaverpleegkundige, chirurg en/of MDL arts. zij kunnen uw situatie aan de hand van de scans en de te plannen ingreep beter inschatten en u goed uitleggen wat de voor- en nadelen zijn van de 2 opties.

Hopelijk kunnen zij u verder helpen.

vriendelijke groet

Team Koopman

Laatst bewerkt: 21/11/2022 - 10:46